INNHOLD:
Startsiden
Kristianslund Lederartikler
Nyhetsarkiv
Linker
 
PARTIET ABORT-MOTSTANDERNE
Partiets formål
Partiets grunnvoll
Partiets lover
Ledelse sentralt
Ledelse lokalt
Hvordan bli medlem?
Politisk program
Litteratur
 
Redaksjonen
  
  
Søk i nyhetsarkivet
GUDS DOM OG GUDS NÅDE - Av Trygve Einar Gjerde
VI SER AV BIBELEN og historien og egen erfaring at Guds dom til alle tider har gått foran Guds nåde. Gud må opptukte oss til å frasi oss de verdslige begjæringer som strider mot sjelen. Både første og andre verdskrig viser at Guds dom ble etterfulgt av nåden. Men Gud varslet ved store ulykker og hendinger at det var noe på gang. Den andre verdskrigen ble varslet på mange måter fra høsten 1936 og utover. For å nevne noe: Natten til søndag den 13. sept. 1936 løsnet et bergheng på en bredde av 800 m oppe i Ravnefjell og styrtet ned i Loenvatnet og to bygdelag med 74 mennesker var ikke mer, dette var 3 mindre enn 22. juli.

DENNE HØSTEN ble særdeles stormfull og uværet fortsatte til ut januar 1937. I oktober 1936 herjet en så sterk storm over Irland og Storbritannia at omtrent all sjøveis trafikk var innstilt. Fergene over den Engelske Kanal var innstilt. I Amerika gikk en kuldebølge innover California og dalførene rundt Ohio og Mississippi var herjet av en storflom som ingen har sett maken til hverken før eller siden. Flommen herjet 10 stater og satte tusener av hjem under vann og brøt ned alle demninger under sin ville ferd.

ATLANTERHAVET LÅ i disse høstmåneder og like til februar i 1937 under et stormsentrum som førte til mange skipsforlis i Nordsjøen og Atlanteren, flere hundre sjøfolk fikk en våt grav. Men historien forteller også om Guds forunderlige nåde midt opp i det hele. D/S «Trym» forliste i Nordsjøen under en orkan som varte fra 12 til 26. januar. M/S «Venus» reddet den 20. jan. de 19 mann som var om bord, fra den visse død. Den 23. jan. ble mannskapet på D/S «Karmt» reddet av T/S «Leda», her omkom en mann men 22 ble reddet. Begge disse redningsaksjoner var, menneskelig sett, umulig å gjennomføre i dette grusomme vær men Guds nåde var over dem til redning.

DEN SVENSKE SNURREVAD-SKØYTA, NORLAND, fra Hønø, kom i havsnød samme tid og ble med sine 6 mann slått rundt i en brottsjø slik at styrhus og master og rekker ble revet av båten og mennene hadde et umenneskelig slit med å lense båten i orkanen. De kunne bare bruke bøtter de første timene etter bråttsjøen! De hadde ikke radioutstyr om bord og drev for vind og vær 60 – 70 n. m. vest av Utsira. D/S «Lyra» gikk ut ved Marsteinen og satte kursen vestover for å assistere Leda som da var ved vraket av D/S Karmt. Av en merkelig grunn så oppstod det en kursforandring om bord på D/S «Lyra» som de senere aldri fant ut av, men peilingene av T/S «Leda» og D/S «Karmt» viste i over 2 timer et strek avvik på peileskiven mot kompasset, det vil si 11 ¼ gr. Denne feil førte til at D/S «Lyra» styrte rett mot «Nordland» som lå som en liten hvit prikk vest i havet. De gikk opp på siden av havaristen og i to omganger var alle de 6 forfrosne menn om bord i D/S «Lyra». De seks utmattede menn hadde den siste time sittet nede i lugaren forut og foldet sine hender for de så at alt håp om redning var ute. Hjemme på Hønø var det mange hender som den siste uke hadde foldet seg i bønn til Gud. Gud svarte i nåde etter sin dom over skip og mannskap, Han fridde dem ut fra dødens grep.

MANGE ANDRE HENDELSER kunne fortelles, men velkjent er «Krystallnatten» natten mellom 9. og 10. nov. i 1938. Da holt Gud dom over de arme jøder, men samtidig så varslet Han hva som senere ville skje.
Den 9. april 1940 skulle Stortinget vedta den nye abortlov, dette ble det ikke noe av for Gud holdt dom og ved sin nåde utsatte Han morderloven, og en måtte i 5 år lære hva død og helvete var for noe. Men etter dommen så viste Gud sin nåde og fridde oss ut av fengselet. Det pågikk i det stille en sann og ekte vekkelse i det norske folk hele krigen.
De som sier at Gud ikke dømmer i den nytestamentlige tid, gjør Gud og den Herre Jesus til løgnere, de er vranglærere og skal ikke kalles kristne! Jesus felte dommen over Jerusalem og 40 år senere skjedde det som ingen trodde kunne skje, Jerusalem lå i grus, det var ikke stein på stein og over 1500000 mennesker var døde. Det var i den Nytestamentlige tid! Gud holder dom men Han gir også nåde! Hvorfor fortsetter vi da med å leke og danse, lager syndige og ugudelige lover, synder mot Herren og nedkaller Hans vrede mot oss når vi vet og kjenner historien?

Trygve Einar Gjerde,
Styrende eldste i Det Haugianske Vennesamfunn,
5440 Mosterhamn