INNHOLD:
Startsiden
Kristianslund Lederartikler
Nyhetsarkiv
Linker
 
PARTIET ABORT-MOTSTANDERNE
Partiets formål
Partiets grunnvoll
Partiets lover
Ledelse sentralt
Ledelse lokalt
Hvordan bli medlem?
Politisk program
Litteratur
 
Redaksjonen
  
  
Søk i nyhetsarkivet
Oktober 2004

Torsdag, Oktober 28, 2004

Dagens bibelord
1 Sam 1, 19-28:
19 Morgenen etter stod de tidlig opp og tilbad for Herrens åsyn. Så vendte de tilbake og kom hjem igjen til Rama. Og Elkana holdt seg til Hanna, sin hustru, og Herren kom henne i hu.
20 Innen året var omme, ble Hanna med barn og fødte en sønn. Hun kalte ham Samuel*, for jeg har bedt Herren om ham, sa hun.
[1M 21: 1, 2. 25: 21. 2M 2: 10, 22. Matt 1: 21.] [* Gud har hørt.]
21 Da så mannen, Elkana, drog opp igjen med hele sitt husfolk for å ofre det årlige offer og sitt løfteoffer til Herren,
[5M 12: 11.]
22 da drog Hanna ikke med opp. Hun sa til sin mann: Jeg vil vente til gutten er avvent. Da vil jeg ta ham med meg, så han kan stilles fram for Herrens åsyn og bli der for alltid.
23 Elkana, hennes mann, sa til henne: Gjør som du synes best. Bli hjemme til du har avvent ham. Måtte bare Herren oppfylle sitt ord! - Så ble kvinnen hjemme og gav gutten bryst til han var avvent.
24 Så snart hun hadde avvent ham, reiste hun opp med ham og hadde med seg tre okser og en efa mel og en skinnsekk med vin. Og hun bar ham inn i Herrens hus i Silo - han var bare en ganske liten gutt.
[4M 15: 8-10. Jos 18: 1.]
25 Så slaktet de oksen og førte gutten inn til Eli.
26 Og hun sa: Hør meg, herre! Så sant du lever, herre, jeg er den kvinnen som stod her hos deg og bad til Herren.
27 Denne gutten var det jeg bad om, og Herren har gitt meg det jeg bad ham om.
28 Nå gir jeg ham tilbake til Herren for hele hans levetid. Det var for Herrens skyld jeg bad om ham. Og de tilbad Herren der.


Tirsdag, Oktober 26, 2004

Kautokeino Bedehus
Kautokeino Bedehus

Søndag
31. oktober 2004

Kl. 1100:
Bots- og bededagsgudstjeneste.
Skriftemål og nattverd.

Ta med
Åndelig Sangbok!

"Da vi nå har så stor en yppersteprest,
som er gått gjennom himlene, Jesus,
Guds Sønn, så la oss holde fast ved bekjennelsen!"
(Hebr 4, 14 ).

Vel møtt til samling om
Guds Ord!


AE – EN FOLKEFORFØRER - Av Oddvar Berge
Aril Edvardsen har ikke gitt noe svar i Dagen på de utfordringer han har fått om å klargjøre sitt syn på Gud YHVH og Allah, heri inkludert forholdet mellom Jesus og Muhammed. Dagen har heller ikke tatt opp hansken direkte. Dagens kontekstiale bidrag er dog flere omtaler av AE i og andre kristenledere i møte med islam.

Dagen kan fortelle at AE er fortørnet over Carl I Hagens tale mot profeten Muhammed. AE sier at Hagen vil bevare blasfemiparagrafen. Hvordan kan han da CIH uttale seg som han gjør mot Muhammed? Han har gjort det verste han kunne gjøre mot muslimene sier AE. Med dette utsagnet har AE avkledd seg selv. AE mener at Muhammed kan skjule seg bak blasfemiparagrafen som er der for å hindre noen i å spotte Gud. For gjenfødte kristne som drives av Guds Hellige Ånd er det bare En Gud, nemlig Abrahams, Isaks og Jakobs Gud. Han som sa: Du skal ikke ha fremmede(andre) guder for Meg.

Mener AE at avguder og alle religioner er på linje med YHVH? Mener AE at YHVH har noen annen representant til seg enn Jesus Messias og Den Hellige Ånd? I så fall er han en klar og bevisst folkeforfører. En ulv i fåreklær. Om han alltid har vært det, eller om han med tiden har blitt et offer for satandyrkerne i Kvinesfjellene skal være usagt. Men alle som stiller opp på denne hans nye avklarede linje er medansvarlige i folkeforførelse. AE har sagt at han nå skal prioritere Norge og Norden. Dette er altså hva han har tenkt å servere det norske folk. Hånle i hovmod skal vi ikke av annerledes troende, men Hellig Ærefrykt skylder vi bare En. AE har nå blitt en skandale. Sammen med ham på denne linje stiller ifølge mediene OKS, NLM, DELF, NKR, og MR.

Oddvar Berge
NORIEL Vardevakt, KF AA


Fingrene av Grunnloven – Vinje! - Av Jørgen Høgetveit
En rekke skribenter utviser en febrilsk aktivitet i drøftingene om å "rydde" i Grunnloven både saklig og språklig, nå sist professor Vinje (Aft. 9.10.-04) og han kan kanskje stå som representant for disse?

I alle fall er det man har sett til nå og utspill med sikte på storrevisjonen fram mot år 2014 høyst urovekkende. Det tilsier at de fleste akademikere av i dag bør holde fingrene vekk fra Grunnloven.

Svært få av det folk som Grunnloven regulerer RETTEN til har synderlig tro på at den "intellektuelle elite" er i stand til å revidere Grunnloven verken saklig eller språklig slik at den gir samme eller bedre rettsfundament enn det vi allerede har i Grunnloven av 1814. En rekke revisjoner har allerede uthulet den sterkt.

Tilliten til de styrende i Norge kan man blant annet avlese i det faktum at "hjemmesitterpartiet" er Norges største parti og velgerskaren er meget mobil. Apatien synes dessverre å bre seg og ledelsen klager ironisk nok på folket!

Dessuten er den jevne mann ikke så dum at han ikke kan lese Gr.l. evt. med en oppslagsbok ved sin side - om han ellers tar bryderiet å lese "det norske folks frihetsbrev". Det ene av de "to øyenstener" vi skal se med. Det andre er Bibelen - og dette var den store nasjonsbygger Ole Gabriel Ueland (rundt 1830) fra Heskjestad sine ord. Mannen som embetsverket skalv for i bondetinget i 1833. Wergeland var heller ikke snau når han skrev om vårt Frihetsbrev:

Hør meg despot jeg være vil, din pestilents så lenge jeg er til. For Norges lov i dølens hånd, skal briste dine slavers bånd."

Så derfor hold fingrene vekk fra Grunnloven. Jeg tror ikke at våre generasjoner er i stand til å gjøre den bedre saklig eller språklig - så det bør overlates til nye generasjoner som evt. har større forståelse for folkesuvereniteten, ytringsfrihet, maktfordeling og de klassiske menneskeretter og deres sanne kilde - kanskje etter nye smertelig erfaringer. Våre generasjoner kjenner ikke lenger den sanne frihet og de rette grenser til å kunne trekke opp den sanne frihet og orden som frigjør og gir livet bærekraft.


Leserbrev fra Kristi Rognerud: Bondevik-regjeringen må vekk!
Skal ikke vi kristne snart få et parti som vi kan stemme på? Et troverdig parti, som vi virkelig kan stole på. Et med et erklært bibelsk ansvar. Et som våger å ta et oppgjør med alt som strider mot den treenige Guds vilje. Et som er i stand til å virkelig gjøre noe for å få erstattet en horribel og menneskefiendtlig nei til livet-lov med en menneskevennlig ja til livet-lov! Jeg begriper slett ikke hva man tenker på når en mener at det er så forferdelig galt å drepe fødte personer som kan forsvare seg, eller som alltid har noen som mer enn gjerne gjør det for dem, - mens det nærmest er helt greit at bittesmå ufødte, som verken kan eller har noen som er villige til å slåss for dem, daglig drepes her i Norge! Er det rart folk blir forvirret? Er det rart at vi må straffes? Av Gud selv. Enten før eller siden. Sånn eller slik. Ingen av oss er skyldfrie. Alle kan gjøre noe! Vi kan ikke minst be for dem som dreper. At de må våkne.

Er det ikke ”de svakeste av oss” vi først og fremst må hjelpe, da? Ikke de som gjør seg selv svake? De har jo fått livets rett i gave, de! Hvem er så egentlig de absolutt svakeste av oss? Ser virkelig ikke Bondevik & co. dette? Hvordan i all verden kan en prest bare gå forbi slik! Har han andre ting å tenke på? Så vi får ha ham unnskyldt! Bli endelig ikke en medskyldig!

Kristi Rognerud


Klipp fra www.answersingenesis.org: Mary had a little lamb by Maureen Duthie
Remember the nursery rhyme, ‘Mary had a little lamb …’? No doubt this simple poem was based on a real, living, lamb. Somebody, somewhere thought and planned and wrote the rhyme. It required a designer. So, too, the real lamb that inspired it reveals a masterpiece of design and, therefore, a Master Designer.

Preparation for birth

As the birth of a lamb approaches, the ewe’s body prepares in many ways, the most noticeable changes being caused by hormones. The ewe becomes more tame and quiet. The mothering instinct takes over, sometimes to such an extent that she tries to steal other newborn lambs.

Her tissues and bones soften so they can move and flex during birth. Her udder prepares colostrum, the first milk. Inside her, the lamb automatically positions itself for birth. With head resting on its front legs, it forms a wedge to gently force the birth canal open during delivery, allowing its wider shoulders to follow through. If a leg moves out of position, or the head moves to one side or downwards, both lamb and mother will perish, without human intervention. The same is usually true if the lamb presents hind feet first.

Sheep with abnormal birthing positions, left to themselves, would die. Natural selection would thus produce an easy-birthing breed, but this is not evolution. No new information is added to the gene pool. Instead, a fault (as a result of a fallen world) is automatically corrected.

When the lamb is born, it is covered with the broken placental membranes. It is also wet and slippery from the natural yellow lubrication oils that eased the birth process. The ewe seems to like the taste of this and licks it off the lamb. This is important, as the licking partially dries the lamb’s wool. In certain conditions, evaporation of moisture from an unlicked lamb could cause it to lose body heat and die.

Amazing birth wool
Newborn lambs are covered with a densely packed, finely curled wool. As the lamb moves around and dries, this wool ‘unsprings’ from its dense, skin-hugging position. It forms a thin layer of curly, spring-like wool, trapping the air and forming an insulating blanket.

The new wool commences growing immediately, but it is never as dense and finely curled as the birth wool. The wool is also rich in the natural oil, called lanolin, which waterproofs it, adding to its insulation. Thus, God provides preplanned cover for His lambs. And in cold, windy, wet weather, with no shelter in the fields, the lamb can take refuge from the elements on the lee side of the sheep.

First feed
Almost as soon as the lamb hits the ground, it struggles to its feet for its first feed. It is amazing to see a newborn lamb, yellow, wet and slimy, still trailing placental tissues, staggering around on wobbly legs. Where did its strength come from? The sheep will sometimes position herself so the lamb can easily find her milk. But usually she is distracted with licking, and keeps swinging her hindquarters away, making the lamb find its own way to the ‘milk bar’.

As the lamb bumps around, it stimulates the sheep to lower her hindquarters, sometimes until she is almost crouching. This brings the udder forward, making the teats easily accessible from behind her legs, usually angled towards the lamb’s mouth. When the udder is too low, or the teats hang straight down, the young lamb can starve to death. This is often a fault in the genes, so a good farmer culls these ewes from his flock. Each teat is initially sealed with a tiny ‘plug’, which is removed by the lamb’s first sucking. This plug prevents mastitis by stopping germs entering the udder before birth.

A good sheep will stand still so that the lamb can find this essential first feed. Who put that instinct into the sheep? Blind chance? Not likely! Again, who put the sucking instinct into the lamb? If a lamb doesn’t suck within a short time of birth, for whatever reason, it usually loses this natural urge and if left to itself will die. And how does the lamb, hardly able to stand, know where to find the milk supply?

The colostrum kick-start
The first milk, called colostrum, is remarkable. It has over twice as much protein as regular milk. It is a thick, yellow super-concentrate, packed with extra nutrients and antibodies needed by, but not naturally present in, the newborn lamb.

Colostrum kick-starts the immune and digestive systems, removing meconium (a sticky dark brown substance) from the gut of the newborn lamb, getting it digesting normally. Colostrum also provides a slippery protective coating over the gut, shielding it from rotavirus and other infections.1 It is, of course, at exactly the right temperature—blood temperature—neither too cold to chill the lamb nor too hot to upset digestion.

A small drink of colostrum straight after birth can keep a lamb alive for about 12 hours, without any other food. In cold weather a lamb will die within half an hour of birth if it gets no colostrum. It has seemingly miraculous qualities, in some conditions reviving almost-dead lambs.

With our modern advances, the farmer may mix a replacement with extra protein, vitamins, minerals and antibodies. But it is only a second-class substitute. The lamb will probably live, but won’t do very well. Without colostrum, real or man-made, the poor wee lamb is bound to die. So, the farmer will obtain genuine colostrum from another ewe or newly calved cow in an emergency. The latter, of course, is designed for calves and, with lower levels of proteins and fats, doesn’t quite suit the lambs.2 God designed sheep colostrum to perfectly suit lambs. Man, with all his science and chemistry, cannot produce a perfect substitute. Master plan or evolutionary accident? There is only one reasonable answer.

The lamb needs at least two feeds of colostrum to get started. Its ability to absorb the lymphocytes and immunoglobins reduces with time, the most being absorbed in the first few hours after birth. This is when the sheep produces colostrum and when the lamb is most exposed to infection.

After a day or two, the ewe’s milk changes composition to regular sheep’s milk. The lamb now produces its own antibodies, as the newly coated, protected digestive cells in the gut are shed every four days.1 It is incredible how the composition of milk changes exactly as the lamb needs it. Perfect timing. Perfect evolutionary change? Never! What would have happened while this system was evolving? All lambs would have died and sheep become extinct. This system had to be fully in place right from the birth of the very first lamb. No lambs, no sheep. End of story.

Feeding behaviour
As the lamb searches for milk, it will butt the ewe’s udder. Again, this is no mere accident nor impatience on the part of the lamb, but a predesigned response mechanism. This butting stimulates the release of oxytocin hormones, which contract the milk sacs causing the ewe to let down her milk.

The mother sheep identifies her lamb mostly by smell. As it feeds, she constantly checks it is the correct lamb by smelling it, thus bumping the root of its tail and hindquarters. This touching, in turn, stimulates the lamb to fresh bursts of intense sucking. Not only does it obtain the life-sustaining milk, but the ewe’s uterus is stimulated to contract, thus helping it to expel the afterbirth (or other lambs, in multiple birth situations).

If a lamb dies, an orphan lamb can be fostered onto the ewe. An old-fashioned trick was to cover the new lamb with the dead lamb’s skin. The first lamb may have been brown and the new lamb snowy white. But even with head and ears poking out from under the old skin, the sheep will accept the lamb because it smells correct.

Nowadays, we have sprays and potions to put on the ewe’s nose and the lamb’s head and tail. These do the same job until you put more than one newly mothered set in the same paddock. Then confusion reigns. Whose lamb is whose? They all smell the same. Like human fingerprints, only God can give each sheep and lamb set its own identifying smell. Man’s imitations can never match the perfection of God’s originals. ‘O LORD, You are my God. I will exalt You, I will praise Your name, For You have done wonderful things …’ (Isaiah 25:1).

Protective care
The ewe is extremely protective for the first few days after birth. Any dog, cat or other small animal coming too near is challenged or charged. The sheep will circle around her lamb and if it walks away, will call it back. When her udder feels full, she will call it to drink. When the weather turns rough, she’ll lead it to shelter.

As the lamb grows bigger and stronger, the ewe’s care diminishes. She no longer fusses and, if she can see it is safe, will often not answer its bleating. As the lamb gets older it can butt her so hard that her hindquarters almost lift off the ground. She’ll walk off while it is drinking if she thinks it’s had enough.

As the lamb matures it begins eating grass, so for many weeks it is living on both grass and milk. As it grows more independent, the ewe’s milk supply diminishes. At this stage with domestic animals, man steps in and ends the weaning stage by separating the two. The weaned lamb then eats only grass and its digestive system can no longer cope with milk.

Mary had her little lamb, obviously well fed on colostrum before it adopted Mary as mum. Like the rhyme, the lamb’s birth was preplanned by a Master Designer. Without a whiff of evolution. Not a baa of it!

Look—the Lamb of God!
The first death in recorded history was the killing of an animal. In the Garden of Eden, the Creator God made garments of skin for Adam and his wife and clothed them (Genesis 3:21). Neither Adam nor Eve realized they were naked until they disobeyed the Creator and ate the fruit they were commanded not to eat (Genesis 3:6–7).


God had to kill an animal (possibly more than one) to acquire the skins. How could the animal have done anything wrong? The blood of the innocent was shed to cover the shame of Adam and Eve. Like a crimson thread, this truth is woven through the entire Bible.

For example, at the time of Moses, when the Angel of Death killed the firstborn males in Egypt, all the sons of the Israelites were spared. In each household, a lamb was slain in their place and its blood was sprinkled at the entrance of the home. The angel saw the blood and ‘passed over’ that house (Exodus 12:1–30). Each lamb that was sacrificed had to be a male and without any defect.

At the beginning of Jesus’ public ministry, when John the Baptist saw him in the crowd, John called out to the people, ‘Look, the Lamb of God, who takes away the sin of the world!’ (John 1:29). John the Baptist compared Jesus with a sacrificial lamb. That is why Jesus, the Son of God, was born. The sinless Lamb of God shed his blood on the Cross to cover our offences and guilt, and he rose again from the dead to be our Saviour and Lord. How wonderful to know that Jesus Christ has purchased forgiveness and salvation for all who believe.

Maureen Duthie is a trained primary school teacher, with an emphasis on science. She is involved in helping homeschoolers, especially with teaching creation-based science, having homeschooled her five sons to university level. She has lived on sheep farms all her life. Return to top.

Recommended Resources
References
A dairy farmer’s guide to successful colostrum feeding, Schering-Plough Animal Health, New Zealand. Return to text.
Bishop, D., Profit from lambs, Otago Southland Farmer, Southland Times Co. Ltd, New Zealand, p. 39, 4 October 2002. Return to text.

--------------------------------------------------------------------------------
Available online at:
http://www.answersingenesis.org/creation/v26/i1/lamb.asp
COPYRIGHT © 2004 Answers in Genesis


Dagens bibelord
1 Sam 1, 1-8:
1 Det var en mann fra Ramata'im-Sofim i Efra'im-fjellene. Han hette Elkana og var sønn av Jeroham, sønn av Elihu, sønn av Tohu, sønn av Suf, en efra'imitt.
[1KRØN 6: 27, 33 ff.]
2 Elkana hadde to hustruer, den ene hette Hanna og den andre Peninna. Peninna hadde barn, men Hanna hadde ikke.
3 Denne mannen drog år etter år opp fra sin by for å tilbe og ofre til Herren, hærskarenes Gud, i Silo. Der var Elis to sønner, Hofni og Pinehas, prester for Herren.
[2M 23: 17. 34: 23. Jos 18: 1. Dom 21: 19. Luk 2: 41.]
4 Når dagen kom da Elkana bar fram sitt offer, gav han sin hustru Peninna og alle hennes sønner og hennes døtre hver sitt stykke av offerkjøttet.
[3M 7: 15. 5M 12: 17, 18. 27: 7.]
5 Men Hanna gav han et dobbelt stykke. For han elsket Hanna, enda Herren hadde lukket hennes morsliv.
[1M 20: 18. 30: 2.]
6 Hennes rivalinne krenket og plaget henne for å egge henne til vrede, fordi Herren hadde lukket hennes morsliv.
[Job 24: 21.]
7 Slik gjorde han år etter år, så ofte som hun drog opp til Herrens hus. Og slik krenket Peninna henne, og Hanna gråt og ville ikke spise.
8 Da sa Elkana, hennes mann, til henne: Hanna, hvorfor gråter du, og hvorfor spiser du ikke? Hvorfor er du så sorgfull? Er ikke jeg mer for deg enn ti sønner?


Mandag, Oktober 25, 2004

Krykkene - Av Olav Nergård
Jeg skulle gå på livets veg, men stod.
Jeg kunne ikke gå foruten krykker.
En krykke het ”min anger og min tro”,
Men ved det første skritt gikk den i stykker.

En krykke het ”min kjærlighet til Gud”,
Jeg lette opp og ned, men fant den ikke.
En krykke het ”å holde lovens bud”,
Hver tøddel og bokstav til punkt og prikke.

Jeg prøvde også den, men knakk itu,
Jeg bad og tryglet Gud om kraft fra oven.
Men jeg var maktesløs og så med gru,
at jeg var lei av både Gud og loven.

En krykke het ”min gråt, min bønn, min takk”,
En annen het ”å redelig fornekte – seg selv”
Jeg prøvde begge, men de knakk,
Hos meg var intet som var sant og ekte.

En krykke het ”å overgi seg helt”,
Jeg støttet meg til den, men skalv og bevet.
Den knakk fordi – mitt hjerte var så delt,
Av synd og onde tanker gjennomvevet.

En krykke laget jeg meg også ved,
Å grave i mitt eget lik en graver,
Som graver i sitt hjerte etter fred,
Men alle slike krykker falt i staver.

Nå ble jeg rasende på lovens tvang,
Og sint på Gud, for loven virker vrede.
Jeg var fortapt, jeg så min undergang,
Tross alt mitt strev, så ble jeg aldri bedre.

Jeg prøvde alle krykker, alt av mitt,
Men falt aldeles, helt og holden sammen,
Slik lå jeg dømt og maktesløs og slitt,
Og selvoppgitt, i synden, skylden skammen.

Da – Herre Jesus, fikk jeg se at DU
Har gitt deg selv for meg, slik at jeg eier,
Fullkomment alt som gikk så helt itu,
Jeg fikk DIN død, oppstandelse og seier.

Når alle krykker, alt mitt eget falt,
Da fikk jeg se det ord som du forkynner,
DU HOLDT GUDS LOV FOR MEG - I ETT OG ALT,
Du tok min straff og sonet mine synder.

Og derved fikk min sjel en annen makt,
Et annet liv fordi jeg så – du gjorde,
Forlikelse for meg, - DET ER FULLBRAKT!
Du åpenbarte deg for meg i Ordet.
Og bare ved å stadig se på deg,

så får jeg lov å kaste hver en krykke.
Da går jeg løst og glad og fri – DIN VEG,
For da er du min fred, min kraft og lykke.

OLAV NERGÅRD
Levanger


DARWIN FALLER - Av Oddvar Berge
Darwins lære faller skriver Per A. Larssen i en ny bok fra Prokla-Media.
Fallet begrunnes med vitenskapelig tyngde.
Henrik Ibsen har allerede i starten avslørt Darwin etter grundige undersøkelser og dømt denne lære nord og ned. Det kommer klart frem i Peer Gynts første møte med Dovregubben i Dovregubbens hall.
Vi burde ta(tt) mer lærdom av Henrik Ibsen og forstått hans bøker bedre enn vi til nå har gjort.

Oddvar Berge
NORIEL Vardevakt, KF AA


Tragedien i Hareid - Av Kristi Rognerud
Hvem er det som faktisk får styre også i Hareid? Det er iallfall ikke den Gud som jeg kjenner. Da må det være djevelen, fristeren. Har de altså ikke mot der heller? Til å stå fast på Guds ord. For det forvirrede folkets skyld. Finnes det virkelig ingen troverdige kristne engang der? Hvor er de i så fall? Er de så livende redd for flertallet? Hva med denne kapellanen? Vil han, i likhet med veldig mange navnekristne, egentlig ikke - liksom Peter, - kjennes ved Jesus?

Ingen kvinne har fått Hans tillatelse til å opptre som menighetens hyrde og åndelige lærer. Men Satan derimot, han vil, ja ikke bare det, han rett og slett forlanger å bli respektert som Gud, faktisk. Han har like stor rett, sier han. Og åndelig blinde mennesker tillater/gir ham jo det! Hvem ønsker ikke djevelen mer enn hjertelig velkommen i dag? Alle de sanne ikke-kristne gjør det. De sanne kristne gjør det ikke. ”De” aner tydeligvis ikke hva prisen blir. Vet ganske enkelt ikke. Og lar det være med det. Vil ikke vite, bare tenke ut noe passende sjøl.

At Rosemarie Køhn våger å trosse Guds eget ord, forteller i grunnen det meste om hennes kjennskap til Jesus! Ser ikke enhver hva hun gjør, da? På Hans vegne. Liksom andre kvinner. Og menn. Det er virkelig helt ubeskrivelig uforstandig å føre folk inn på den evige fortapelsens veier! De forherdede vet åpenbart ikke hva de gjør. Er det uskyldige gisler her?

Kristi Rognerud


Kongesaken. Hvorfor herr Bomann-Larsen? - Av sivil agr. Jørgen Høgetveit med medisinsk bistand
Etter at en i det neden forstående etter min mening har plukket i stykker den såkalte indisiekjeden til forsker og forfatter Bomann-Larsen i hans bok på Cappelen forlag om kong Haakon og dronning Maud - er det meget naturlige med den del oppfølgingsspørsmål. Hvorfor han og forlaget ikke gjorde et skikkelig forarbeid og hvorfor mediaverden ble med på dette mediakjøret mot vårt kongehus ved innledningen til 1905-feiringen, feiringen av vår kristne nasjonalstat og dens endelige frigjøring med innføring av kongedømme som øverste symbol på de tusen hjem. Hvorfor Bomann-Larsen?

I. De viktigste indisier i flg. mediaoppslagene på boken

a. Det tok seks år før prinsesse Maud ble gravid selv om de sterkt ønsket seg barn. (Fertilitetsekspert Øystein Magnus (Dbl. 15/10) sier at det er under 5% sjanse for spontan graviditet etter å ha forsøkt i 7 år) Men de fleste av oss vet da om flere ektepar som har fått barn etter 5-7-10 eller flere års ufrivillig barnløshet. Konf. også hvor mange som har fått egne barn etter at de har gitt opp og adoptert barn. Dessuten vil 5% "si at kvart tjuande par som har vore barnlause i 6 år, likevel får barn saman." Eik-Nes Aft 19.10.)

b. Prins Carl kan ha blitt steril etter å ha pådratt seg en betennelse under det forfatteren betegner som et heller utsvevende marinetokt til Vest-India. Diagnosen han fikk var "høyst upresis" Likevel skriver B.L. at han kan ha blitt steril. (M.a.o. ren spekulasjon.)

I flg. Dbl. 15/10 mener fertilitetseksperten Øystein Magnus at siden sykdommen ikke varte mer enn 4 dager, at det er lite sannsynlig at det hadde betydning for fruktbarheten.

c. Prinsesse Maud var i ytterste hemmelighet innlagt til en såkalt "hvilekur" på et privat hospital. Prins Carl var reist utenlands og møtte så sin kone igjen først 2 mnd. senere, den

17. oktober. Prins Carl ble nærmest kalt over til London av sir Francis Laking. Forfatteren skriver at barnet skulle ha vært unnfanget i tiden 7. til 10. oktober dersom fødselen var til termin. Og ingenting tyder på at barnet ikke var fullbåret. M.a.o. (sier Aft.) skal prins Carl ikke ha vært i nærheten av prinsesse Maud da hun ble gravid. Dette avslører en utrolig uvitenhet hos "forskeren" eller forfatteren.

I flg. Storenorskekonversasjonsleksikon.no varer et svangerskap gj.sn. 280 døgn. Varigheten kan imidlertid variere sterkt, fra 259 til 294 døgn regnes innenfor normalen.

Ble Maud gravid 17. oktober, må siste menstruasjon ha vært ca. 14. dager før - altså ca. 3. oktober, da med termin 10. juli. Olav ble født 2. juli, altså åtte dager før termin, noe som slett ikke er uvanlig. Dette også i flg. prof. Sturla H. Eik-Nes i Aft. 19.10.04: "Kongelig befruktning og fødsel" meget informativt av professoren.

Enhver allmennpraktiserende lege vet at eggløsningstidspunktet i en cyclus ikke ligger 100% fast, selv om sannsynligheten er størst ca. 2 uker før neste menstruasjon som man på forhånd ikke sikkert vet når kommer. Konf. katolikkene med de "sikre periodene" som jo ikke alltid er så "sikre". Jeg vil se den legen som vil påstå at et barn med 100% sikkerhet er født en uke før eller en uke etter utregnet termin. Termin etter siste menstruasjon er en bestemt dato. Nå for tiden får de fleste en ultralyd termin som skal være ganske sikker. Den terminen kan være flere dager både før og etter den utregnede dato.

Når prins Carl nærmest ble innkalt til livlegen sir. Francis Laking er det vel mest sannsynlig at han som en klok og dyktig lege visste at det var mest sannsynlig at hun kunne bli gravid akkurat da. Andre forklaringer på innkallingen er fabulasjoner. Allerede den gang (1902) kunne legen se på livmorhalssekretet når eggløsning fant sted og telle dager mellom menstruasjonene.

d. På hospitalet var prinsesse Maud under oppsyn av den høyst betrodde og diskrete livlege

Laking. Bomann-Larsen påpeker "at det var mulighet for manipulasjoner under sykehusoppholdet, men ikke bevis for det." Hvorfor da grafse videre? Bomann-Larsen spinner videre på sin teori/ fabulering om at prins Carl skulle være steril. Derfor måtte hun kunstig insemineres. Metoden var kjent allerede den gang (1902). Til tross for at det ikke er noen direkte uttalelser eller sitater i de mange tusen sidene av kildematerialet på at far til Mauds barn er livlegens, er Bomann-Larsens oppsiktvekkende tanke at livlegen inseminerte Maud med sin egen sæd, han som fikk sitt eneste og første barn i 1875. Bomann-Larsen holder det også åpent om Lakings sønn (27 år) kunne være donator. - Han har en oppsiktsvekkende portrettlikhet med den voksne kong Olav. Litt av "bevis" / indisium fra en forsker! Vi har allerede sett bilder av hvor lik vår kronprins Håkon er sin bestefar kong Haakon den 7. som ung. Har forresten noen hørt om dobbeltgjengere?

"Dette er nå et lukket kapitel", sier Bomann-Larsen. Det er et privat anliggende det angår ingen av oss andre, sier han, etter å ha spredt ryktene!

Etter vår mening har en ikke vansker med å forstå at Bomann-Larsen måtte legge seg og hvile en times tid etter å ha avslørt slike "indisier".

e. Svangerskapet ble lenge holdt hemmelig. Også et godt argument hevdes det.

For hundre år siden var det vel ikke vanlig i det hele tatt å snakke om graviditeter offisielt? Selv i våre dager er det veldig vanlig å holde det hemmelig til graviditeten synes. Det kan være hyggelig å ha en felles god hemmelighet en stund.

f. Livlegen sir Francis Laking fikk kong Christian den 9. Storkors av Dannebrog for gjennom sin mirakuløse kur å ha skjenket kongen en ny prins til Danmark. De regnet altså med at hun hadde fått en kur. En dyktig klok lege hadde sikkert mye kunnskap om befruktningsfremmende midler: mulig behandling av sykdom/ smerter (Maud var mye syk), hvile ro (hun var på hvilehjem), sunn kost. Hvem vet om han visste om aktuelle urter som kunne fremme eggløsning? Slikt var nok kjent i det store britiske imperium?

I sin biografi var det kanskje ikke til å unngå av Bomann-Larsen å nevne diverse rykter hvis de har foreligget skriftlig. Men derfra til å utbrodere de videre med diverse teorier og spekulasjoner? Det skal bli litt av en historie å skrive om hundre år når man må gjennomgå 100 årganger av "Se og Hør".

En annen forfatter med integritet ble i NRK spurt om han ville gjengitt disse indisiene dersom han skulle har skrevet tilsvarende bok. Han svarte at hvis det var han, ville han vel gjengitt bare ugjendrivelige indisier.

Kong Harald har funnet det nødvendig å gi ut en pressemelding hvor han sier at han ikke har opplysninger som skulle tilsi at kong Olav ikke skulle være sønn av kong Haakon. Og videre sier han at enhver forfatter er i sin fulle rett til å presentere sin forståelse av historien. Det gjelder selvsagt også for Bomann-Larsens biografi om kong Haakon og dronning Maud.

Det er kongen selv som har gitt forfatteren adgang til alle de kongelige arkivene. Og en får vel si at han har kvittert for tilliten på en eiendommelig måte!

Tidsmessig er det i flg. Bomann-Larsen fullt mulig at kong Haakon er far til kong Olav, likevel spinner han videre på rykter og koker etter undertegnedes mening "suppe på en spiker." Hvorfor?

Hva er mer verdt enn et godt ettermæle som forsker/ historiker / skribent? Mye penger (boken selger antagelig bedre på grunn av de pikante opplysningene) er neppe mere verdt. Så igjen - hvorfor slike skriverier?

Dagbl. leder 15.10.-04 starter slik: "For en introduksjon til vår feiring av uavhengigheten i 1905: Kong Haakons sønn - den seinere kong Olav, var ikke hans biologiske avkom . . . "

Slutten av siste avsnitt: "I dag er det knapt noen som tror at det norske monarkiet vil rokkes av de medisinske funnene og spekulasjonene som Bomann-Larsens bok legger fram. Men du verden så spennende 1905 er blitt igjen" Dagbladet 15.10 opplyser at i 1940 prøvde Nasjonal Samling og tyskerne å bruke ryktene om at Olav var uekte sønn for å sverte familien.

I 2004 er professor Hans Fredrik Dahl en av historikerne som NRK, NTB og andre media intervjuer om kongesaken. Det er Dahl som nylig kalte Hamsun en dissident og fikk kraftig motbør av direktøren for Holocaustsenteret Odd-Bjørn Fure (Aft.15.10.-04 ) og lege Imre Hertz som selv var konsentrasjonsleirfange. Dahl støttet historikeren David Irving (han som fornektet Holocaust) helt til Irving tapte totalt injuriesaken han hadde anlagt. (konf. leserinnlegg av lege Imre Hertz, Aft. 14.10.-04. Han skriver: "Vi var både lei og skremt da han (Dahl) støttet pseudohistoriker David Irvings skriveri, om at gasskamrene ikke eksisterte. Først da Irving ble dømt i Englands høyesterett, stoppet Hans Fr. Dahl å støtte hans gale påstander)." Dahl gikk mot å få vist Holocaustfilmen på norsk TV i 1979 og kalte filmen en såpeopera). Irving hadde anlagt injuriesak mot den amerikanske historiker Deborah Lipstad og hennes bok: "Denying the Holocaust". (1993) Den britiske dommeren brukte følgende karakteristikker mot Irving: "Irving har ikke noe renommé å miste", han har "manipulert kildene i overensstemmelse med sitt høyreradikale program", han er "en rasist og en antisemitt" han har "oversett og forvrengt og opptrådt langt under standarden en bør forvente av en samvittighetsfull historiker". Simon Wiesenthalsentret sier at dette var "en seier for historien og over hatet." Mer kunne vært tilføyd.

Hans Fredrik Dahl refereres av NTB på at nå må forholdet mellom kong Haakon og sønnen Olav sees i et helt nytt lys. Alt tyder etter vår mening på at man altså ønsker dette, mens grunnlaget i aller høyeste grad er sviktende - så sviktende at noen få telefoner til kompetente personer ville ført til solid oppklaring. Konf. prof. Eik-Nes.

Historikeren Hjeltnes er i flg NTB imponert over kongefamiliens åpenhet i forbindelse med Bomann-Larsens oppsiktvekkende biografi. Hun mener at det er all grunn til å stole på Slottet når de i en pressemelding hevder at kongen ikke sitter inne med opplysninger som skulle tilsi at kong Olav ikke skulle være sønn av kong Haakon.

Forlagssjefen i Cappelen Anders Heger sa på pressekonferansen at det er en drøm for en forlegger å få være med på en utgivelse av noe så sjeldent som en bok som kan være med på å endre den norske folks oppfatning av seg selv. Igjen hvorfor og hvorfor en så sviktende kvalitetssikring av det faglige stoffet som man altså forstod ville omdefinere vårt folk?

II. Hva sier den opprinnelige Grunnloven av 1814?

A. Om Statsformen og Religionen.

§ 1. Kongeriket Norge er et frit, uafhængigt og udeleligt Rige. Dets Regjeringsform er indskrænket og arvelig-monarkisk.

B. Om den udøvende Magt, Kongen og den kongelige Familie.

§ 4. Kongens Person er hellig: han kan ikke lastes eller anklages. Ansvarligheden paaligger hans Raad.

§ 5. Arvefølgen er lineal og agnatisk, saaledes, at kun Mand af Mand kan arve Kronen. Den nærmere Linie gaaer for den fjernere, og den Ældre i Linien for den Yngre.

§ 6. Den udvalgte Konges, i lovligt Ægteskab avlede, mandlige Livsarvinger ere arveberettigede i den Orden, forrige § foreskriver, saa at Riget stedse bliver udeelt hos Een; hvorimod de øvrige Prindser, til hvilke Tronen ved Arv kan komme, bør nøies med den dem af Storthinget tilstaaende Apanage, indtil Arveordenen kommer til dem.

§ 7. Naar en, til Norges Krone arveberettiget, Prinds fødes, skal hans Navn og Fødselstid tilkjendegives førstholdende Storthing og antegnes i dets Protocol.

§ 8. Blandt Arveberettigede regnes ogsaa den Ufødte, der strax indtaget sit tilbørlige Sted i Arvelinien, om han end først efter Faderens Død fødes til Verden

Selv om en del av denne lov er forandret i feministisk retning, står det likevel klart at født og ufødt av "Mand av Mand kan arve Kronen" og født i "lovligt Æggteskap avlede, mandlige livsarvinger ere arvebrettigede -". Et barn unnfanget ved kunstig inseminasjon av fremmed donor er altså ikke det loven krever for å arve tronen. Derfor kan man ikke litt lettvint avfeie saken med at det ingen betydning har for det norske folks syn og holdning til kongehuset. Jeg frykter for at konsekvensene av dette endrede syn vil vi få oppleve mer av inn i 2005 og frem mot feiringen av 2014. Derfor er det grunnleggende viktig at disse etter vår mening angrep på vår Konstitusjon - avises allerede i starten.

III. Når da boken og forskerens indisier er ettertrykkelig plukket i stykker står altså spørsmålene i kø?

1. Hvorfor sørget ikke forskeren for å oppsøke den nødvendige ekspertise i saken? Det finnes jo masse gynekologisk ekspertise omkring disse ting - som for eks. prof. Sturla H. Eik-Nes og kvinnelige leger som kunne avkreftet hans spekulasjoner ganske enkelt. Hvorfor gjorde han ikke det - men "svettet og stresset" seg gjennom mediadagen? En god del av slike biologiske kunnskaper har endog en vanlig praktiserende husdyrholder utover i det ganske Bygde-Norge - og så vet man det ikke i disse sammenhenger. Det blir ganske enkelt litt for dumt!

2. Hvorfor satte han ikke saken inn i den rette konstitusjonelle Grunnlovsramme hvor dette vitterlig hører hjemme - men fortsatte å lage til denne etter min mening "spikersuppe" som han tydeligvis visste ville pirre allmennheten?

3. Visste han ikke - eller ville han ikke vite hvilke implikasjoner det hadde overfor Norges Konstitusjon og kongedømmet - det han nå spredde ut i folket før 2005 og 2014?

4. Visste han heller ikke eller ville han ikke vite hvilke moralske sider denne saken hadde? Denne siden som vi så tydelig ser hos den eldre generasjon som er gjengitt i Dagbladet 15.10 hvor de sier: "Skammelig oppspinn." sier en - en annen sier: "Det var ren kjærlighet mellom Maud og Haakon. Det er det ingen som kan tvile på. De var flotte mennesker". Slik tenker disse generasjoner om vårt nasjonalsymbol og ønsker ikke at synet på oss selv skal forandres i negativ lei. Mens Dagbladet 15.10.-04 anmelder boken med følgende: "Kapitlet om kong Olavs fødsel blir avsluttet med at livlegen blir lansert som kong Olavs biologiske far."

5. Hvorfor drev media på med sine kommentatorer i flere dager som de gjorde? En antar at de vel visste hva de gjorde da de plukket ut sine "forskere" og sakkyndige. Særlig vil jeg anta at NRK hadde tenkt igjennom det. De pleier å være svært ideologisk bevisst - ikke mye etter Akersgata. Om de ikke hadde gjort det - vil en mene at det er toppen av uansvarlighet i ryktespredning - og tenker med gru på hva NRK vil opptre som i en krisesituasjon om dette skal være normen.

6. De aller fleste velrenommerte forlag har solide konsulenter som kvalitetssikrer enhver bokutgivelse. Hvor har konsulentene vært i denne sammenheng - hvor endog forlagsdirektøren uttaler at det er en drøm for en forlegger å få være med på en utgivelse av noe så sjeldent som en bok som kan være med på å endre den norske folks oppfatning av seg selv, altså vår identitet som folk og vår Konstitusjon.

Skal dette bli den nye trend i praktiseringen av vår nye § 100 om ytringsfriheten i Grunnloven - så arme oss.


Sager øvrigheten av den gren de sitter på? - Av Trygve Einar Gjerde, formann i Kristen Framtid i Hordaland
Vi som har levd noen år har vært vitne til et moralsk frafall i folket som er mer enn skremmende. Nå vil noen si: ”Ja, men det har jo ikke øvrigheten noe med!” Da vil jeg svare: I og med at et lands lover bygger på den kristne tro og dette er felt ned i Grunnlovens § 2, og ellers bærer denne preg av at vårt land har hatt Guds Ord innenfor sine grenser i mer enn 1000 år, så har øvrigheten også ansvar for at folket følger Guds Ord og Bud.

Men en ting må også sies når det gjelder de kristnes ansvar for å ha dette Ord i sin varetekt: Vi skal være JORDENS SALT, og vi er denne VERDENS LYS, sier Frelseren! Men Han sier i samme versene i Mat. 5 at: NÅR SALTET MISTER SIN KRAFT, HVA SKAL DET DA SALTES MED? - EN TENNER HELLER IKKE ET LYS OG SETTER DET UNDER EN SKJEPPE! Det er dette salt og dette lys som også skal bevare vår Øvrighet fra å handle mot Guds Ord slik de nå har gjort i mange år og tilstanden i vårt kjære Fedreland blir stadig verre og verre. Er ikke den verdensomspennende terrorisme en rettferdig straff for fosterdrapslov, likestillingslov, samboerlov og partnerskapslov? Er det ikke en rettferdig straff mot den forakt som er øvet mot Guds Ord de siste 100 år, der dyrebare lærebøker som: ”Sannhet til Gudfryktighet” av Pontoppidan ble fjernet fra skolen med makt! Ja, ikke bare det, men selve Bibelen ble fjernet. En skulle ikke lære barna å lese i Bibelen, ”den var for hellig til det” het det, ja tenk det! Nå har ugudelighet, urettferdighet, uærlighet, vold, mord, hor og forakt for Øvrigheten tatt slik overhånd i vårt kjære Fedreland at det går på rettsikkerheten løst både for politikere og andre som har overordnet ansvar for lov og orden i vårt land. En sager av den gren man sitter på, og en vet ikke hvorfor en sager, og en vet ikke hvor en sitter! Når en blind forsøker å lede en blind, vil de ikke begge havne i grøften? En vil heller ha et alkoholisert samfunn med åpne kraner og ødelagte mennesker, enn et edrulig samfunn med stengte kraner og mennesker i en edrulig tilstand som vet hva de gjør! En vil heller drepe barnet i mors liv og ikke være i stand til å betale den trygd og omsorg de gamle har krav på, enn å la barna leve og dermed ha en god tilgang på arbeidskraft og skatteinngang så en kan klare sine forpliktelser overfor de gamle. En vil heller være uten Guds velsignelse men under Guds vrede og Dom, enn å ha Guds velsignelse – SOM GJØR RIK – og nyte Hans nåde og velbehag. Valget skulle ikke være så vanskelig, men når de som styrer landet er uten åndelig forstand, da faller snart grenen de sitter og sager på og det fallet blir stort!

Derfor, HYL OG GRÅT, du norske kristenhet! Omvend deg i dag i sann anger og bot over dine synder, så skal vederkvegelsens tider komme fra Herren for Han SKAL RIKELIG FORLATE den botferdige.

Trygve Einar Gjerde
5440 Mosterhamn.


Dagens bibelord
Luk 2, 41-52:
41 Hvert år drog hans foreldre til Jerusalem til påskefesten.
[2M 12: 24-28. 23: 15-17.]
42 Og da han var tolv år gammel, drog de dit opp, som skikken var ved høytiden.
43 Og da de hadde vært der disse dagene til ende og de drog hjem igjen, ble barnet Jesus tilbake i Jerusalem, og hans foreldre visste det ikke.
44 Men da de trodde at han var i reisefølget, gikk de en dagsreise fram og lette etter ham blant slektninger og kjente.
45 Da de ikke fant ham, vendte de tilbake til Jerusalem og lette etter ham.
46 Og det skjedde etter tre dager at de fant ham i templet. Der satt han midt blant lærerne og hørte på dem og spurte dem.
47 Og alle som hørte ham, var forundret over hans forstand og over de svar han gav.
[Joh 7: 15.]
48 Da de så ham, ble de forundret, og hans mor sa: Barn, hvorfor gjorde du dette mot oss? Se, din far og jeg har engstet oss og lett etter deg.
49 Og han sa til dem: Hvorfor lette dere etter meg? Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?
[23: 46. Joh 2: 16.]
50 Men de forstod ikke det ord han talte til dem.
[Mark 9: 32.]
51 Så gikk han med dem og kom til Nasaret, og han var lydig mot dem. Men hans mor gjemte alle disse ord i sitt hjerte.
[v. 19.]
52 Og Jesus gikk fram i visdom og alder og i velvilje hos Gud og mennesker.
[v. 40. 1SAM 2: 26. Rom 14: 18.]


Lørdag, Oktober 23, 2004

Biskop Wagle støtter ”egen embetsmessig forvaltning”! - Av Olav Berg Lyngmo
I forbindelse med rettssaken mot sokneprest Arne Thorsen og undertegnede, la regjeringsadvokaten frem flere dokumentsamlinger som har stor interesse for mange. Der ble vi kjent med brev fra Dnks biskoper som var påført: ”U. off. §5 annet ledd”. Brevene som ikke tålte dagens lys, forteller mye om bispemakten og deres svik mot Guds Ord. Den som tror at de ”konservative” biskoper er bedre enn de andre, må tro om igjen!
Det som Köhn og Stålsett har utført med ordinasjoner og tilsettinger av homofile praktiserende, er egentlig helt i tråd med den ”egne embetsmessige forvaltning” slik biskop Wagle skriver i sitt brev til KUF, av 18.07.97. Dessuten viser brevet at Wagle var en pådriver for at Steinholt skulle frata Børre Knudsen hans presterettigheter. Wagle skriver bl.a.:
”Personlig er jeg tilbøyelig til å mene at kirken har vist for stor overbærenhet og tilbakeholdenhet i forhold til et skismatisk handlingsmønster som vi kjenner fra prester i den såkalte Strandebarm-kretsen. Det er grunn til å spørre om denne tilbakeholdenhet istedenfor å virke dempende på konflikten, tvert imot har hatt som effekt at det skismatiske handlingsmønster har blitt forsterket. I fare for å bli oppfattet som etterpåklok, stiller jeg spørsmål ved om ikke hele ”bispevigselen” i Kautokeino kunne ha vært unngått, om kirken hadde handlet med tilstrekkelig fasthet og styrke på et tidligere tidspunkt.

En slik fasthet handler ikke bare om å tydeliggjøre en nødvendig reaksjon på at det legitime kirkestyret underkjennes og at den kirkelige orden brytes på skismatisk vis. Jeg er opptatt av alle som berøres på en smertefull måte av denne saken, og det på begge sider av konflikten.

Når det gjelder vurderingen av Børre Knudsen, deler jeg langt på vei den oppfatningen som Møre biskop gir uttrykk for i sitt brev til departementet av 26.06.97. Derfor hadde jeg også meget gjerne sett at vi hadde unngått en situasjon som til de grader aktualiserer spørsmålet om tap av presterettighetene for Børre Knudsen. Jeg sier bevisst ”vi”, fordi vi som kirke etter min mening må bære et ikke ubetydelig ansvar for å ha havnet i en så alvorlig situasjon som vi faktisk har gjort.

La meg avslutningsvis benytte anledningen til å reise et annet spørsmål som den såkalte ”bispevigselen” i Kautokeino har aktualisert, nemlig spørsmålet om forholdet mellom denne sakens regionale og helhetskirkelige karakter. Det er ingen tvil om at dette er en sak som hører inn under Nord-Hålogaland biskops ansvarsområde. Samtidig er det en sak med klare helhetskirkelige sider. Alle berøres vi av ”bispevigselen” i Kautokeino. Jeg antar at dette er bakgrunnen for at departementet nå i brevs form henvender seg til ”samtlige biskoper”.
Spørsmålet er om regionale saker med så klare helhetskirkelige aspekter som i dette tilfelle burde gjøres til gjenstand for sentralkirkelig behandling på et tidligst mulig tidspunkt. Kanskje burde vi utvikle en tydelig beredskap for dette innenfor Bispemøtets ramme. Siktemålet med en slik beredskap måtte være å gi den enkelte biskop en bredest mulig basis for egen embetsmessig forvaltning”. (SITAT SLUTT!)

I ettertid, - når vi ser på de ubibelske handlinger som er utført av Köhn og Stålsett, og stilltiende akseptert av øvrige biskoper, vil jeg si at brevet fra Wagle setter ham i et meget dårlig lys. Han skriver: ”Alle berøres vi av ”bispevigselen” i Kautokeino”. – Han mener vel: ”Alle berøres vi av homo – ordinasjonene i Hamar og Oslo!?” – Er ikke det et ”skismatisk handlingsmønster” når ”den kirkelige orden brytes på skismatisk vis”, av Wagles kolleger i bispeflokken? – Nå har Wagle åpenbart fått et par bispedømmer slik han ønsket, med ”en bredest mulig basis for egen embetsmessig forvaltning”.

Det er ikke vi (”Strandebarm-kretsen”, som Wagle sier) som er årsaken til ondskapen i Den norske kirke, men biskopene som gjorde det ubibelske vedtaket på bispemøtet våren 1995. Det var da det hele startet. Men biskop Wagle tolererer tydeligvis alle liberale trekk som kommer fra sine kolleger og deres ”disipler”. For biskopene er det tydelig ikke noe som heter likhet for loven. Men urettferdighetens hemmelighet hos dem er stor. Biskopene i Dnk har mistet troverdigheten for lenge siden! Når biskop/preses Finn Wagle og de øvrige ”konservative” biskoper sørger for at vi avsatte prester får presterettighetene tilbake, på lik linje med disse homofile praktiserende: Siri Sunde, Jens T. Olsen, Frode Grøstad, Anniken Urianstad, Signe Fyhn, Nils Jøran Riedl med flere. Da skal vi vurdere Wagles troverdighet om igjen! – Men, det er en kjent sak for de fleste, at statsbiskopene svarer ikke på private eller åpne brev som dette, så lenge surdeigen gjør sin gjerning.

Olav Berg Lyngmo
Prest i Kautokeino valgmenighet


Stein og bein - Av Per Ola Hovd, formann i Kristen Framtid i Nord-Trøndelag
Det har de siste åra pågått en heftig debatt bl.a. i avisen Dagen om skapelse kontra utvikling/evolusjon. Det var derfor med spenning jeg åpnet heftet ”Stein og Bein” av Carl Wieland. Etter å ha lest igjennom heftet flere ganger, kan jeg med glede anbefale dette hefte for andre. Det er trosstyrkende å lese at det også er fremstående vitenskapsmenn som bøyer seg for både Bibelens skapelsesberetning og de enorme mengder av vitenskapelige bevis som bekrefter det Gud forteller om skapelsen, syndefallet og syndfloden. Luther har sammenfattet vårt trosgrunnlag i de tre trosartikler, der den første lyder slik: --Jeg tror på Gud Fader, den allmektige, himmelens og jordens skaper. Og fra forklaringen leser vi: Jeg tror at Gud har skapt meg og alle andre skapninger. …. For alt dette skylder jeg å takke og prise ham, tjene og adlyde ham. Det er visst og sant.— Spørsmålet om skapelse eller utvikling blir grundig bearbeidet i heftet. I tillegg er det mange Bibelhenvisninger som leseren selv kan slå opp og lese. Mange vil i dag hevde at det er uvesentlig hvordan verden ble til. Heftet går kraftig i rette med denne innstillingen. For hvis de første sider i Bibelen er feil, hvor finner vi da det som er rett? Alle tenkende mennesker ser at synden hersker i denne verden, og at ondskapen finner stadig nye veier inn i menneskesinnet. Heftet forteller oss at det var pga synden at Jesus kom til jord for å frelse oss. Det henvises bl.a. til Johannes 3,16-18 : ”..Den som tror på ham, blir ikke dømt. Den som ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn.” Heftet viser oss at kampen mellom troen på Gud som skaper og troen på utviklingslæren er en åndskamp.

Ei kristen jente på videregående fortalte at naturfagtimene var de verste. Der var det evolusjonen som var enerådende. Vi kom i samtalen fram til at slik evolusjonen står i kontrast til Guds ord, er det med rette vi benevner den som Satans skapelsesberetning. Det er derfor spesielt viktig at unge mennesker leser dette heftet, slik at de ikke taper troen på at Gud står bak sitt skaperverk. En dag kommer Jesus tilbake for å hente de som tror på ham, de som vet at Gud vil skape en ny himmel og en ny jord og gjenopprette sitt skaperverk. Heftets egentlige hensikt er derfor at vi skal stole på Bibelens Gud, jfr 2. Tim 3,16: Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet,… Les derfor heftet i tillegg til Skriften og bli vis, fordi –Begynnelsen til visdom er å frykte Gud.-- Heftet er opprinnelig utgitt av Answers in Genesis Ministries i USA. De har mer informasjon på sin webadresse: www.AnswersInGenesis.com . Den norske utgaven er på 45 lettleste sider i tillegg til noen sider informasjon om beslektet stoff fra den norske utgiver som er AKF/Krossen Media, postboks 196, 4734 Evje. Selv bestilte jeg straks 25 nye hefter for utdeling. De koster vel en femtilapp + porto pr stk. Det er egentlig veldig rimelig for et så godt hefte. Lykke til med lesningen!

Per Ola Hovd


Forskere om Guds skapelse - Av Jørgen Høgetveit
I den pågående debatt i avisen Dagen m.fl. er det noen som hevder at skulle Herren ha skrevet om skapelsen slik vitenskapen nå vet det - ville ingen den gangen hatt forutsetninger for å forstå det. Derfor skrev Gud som han gjorde - men nå vet vi altså så meget bedre. Man snur saken totalt på hodet altså!

Den suverene Skaper fremstilte saken presist og nøyaktig historisk korrekt slik det var nødvendig for å få med seg at Han var og er himmelens og jordens skaper - og dermed legge grunnlaget for det som skulle komme senere for vår forløsning og frelse fra det forferdelige som hadde skjedd i o m syndefallet, ødeleggelsen og dødens innføring i det som var "såre godt". I Rom 1. sier Han sågar at de som ikke forstår dette er "uten unnskyldning" og er blitt "dårlig i sine tanker"!

Denne merkelige måten å tenke på om de stakkars hjerner som Herren hadde skapt tidligere - er heller ikke ukjent i utlandet. Nylig kom jeg over en kreasjonist som svarte interessant på dette ved å skrive en "alternativ Skapelsesberetning" SLIK GUD KUNNE HA SKREVET DET OM HAN HADDE MENT DET SLIK som "progressive creasjonists or theistic evolusjonists" legger ut om skapelsen/ utviklingen. Han skriver:
"Da Gud begynte å skape himmelen og jorden, utvidet han små korn av støv og sa: "La det bli lys" Og evt. ble det slik. Fra dette korn av støv, formet Han over en meget lang tid stjerneer og deretter solen og til slutt, etter en lang tid, jorden og månen. Og jorden var varm og tørr. Det var ikke vann noe sted på jorden. Sakte, forårsaket Gud at havet kom fram, og fra vannet formet han overmåte mange skapninger i havet og sa: "Vær fruktbare og former dere og forandre dere sakte til fisker og planter i havet og krypende skapninger og dyr og planter på land og fugler i skyen" Og etter tusener og mange ganger tusener av år, så mange som sandkorn på havets strand, det ble slik. Men i de dager var det terror på land og i himmelen, " osv. osv. Så det hadde altså ikke vært umulig å skrive en alternativ skapelsesberetning om det var det Gud ønsket, men nå gjorde Han altså ikke det i 1. Mosebok 1-11 - men enkelt og greitt å ikke engang en dåre skal fare vill, men tydeligvis mang en vitenskapmann i sin "forkvaklede vitenskap". Hele historien finner du i Creation 26 sep.-nov. 2004 og mangt mer uhyre interessant stoff som er nyttig for å rive ned "tankebygninger som reiser seg mot kunnskapen om Gud" og hindrer menneskene å se sant på tilværelsen og ta inn over seg det dype alvor når Skriften taler om Skapelse, syndefall, frelse og forløsning og et evig liv.


Byråkratisk jungel og politisk sommel! - Av Trygve Einar Gjerde, formann i Kristen Framtid i Hordaland
I skrivende stund legges statsbudsjettet frem, og våre politikere skal til å lugge hverandre i håret for om mulig å få noen kroner mer til enhvers ønskemål. NÅR KRYBBEN ER TOM, BITES HESTENE.
Vi som har levd noen år har erfart at for hver krone vi betaler inn i skatt så går det en større og større del av den til byråkratiet for hver gang. At det blir ny rekord denne gang er vel neppe noe som burde overraske oss, 1 % mer til MOMS forteller jo at våre styrende myndigheter er på det gamle spor, og at den byråkratiske jungel vokser seg større og sterkere for hvert år. Nå tar de mer inn i MOMS og følgelig betaler de mer ut i støtte og bidrag til de svakeste i vårt samfunn, både når det gjelder de med lave inntekter, pensjonister, barnefamilier med mer. Bøndene bør få mer i subsidier for å klare seg. Det vil si at de varer og tjenester som nå stiger p.g.a. MOMS-økning, det må staten selv betale ut i støtte og bidrag. Forskjellen på dette er det man kaller politikk!
Stortinget i Norge har nå i mange år hatt en så lik fordeling mellom sosialister og ”ikke sosialister” at det nærmest har vært handlingslammet. Derfor har Regjeringen hele tiden gjennomført sine ønsker med knappest mulig flertall og med mest mulig byråkratisk spissfindighet for på den måten å lure sin vilje gjennom. I denne byråkratiske jungel ligger det mye løgn og snusk. Til denne politiske sommel er det gått tusener av debattimer, både innenfor Stortingets vegger og utenfor, til å bortforklare og skjule sine egentlige hensikter. Dette er likt i alle politiske leirer. Da synden hadde åpenbart for Adam og Eva at de var nakne, ja hva gjorde de da? Jo de skjulte sin nakenhets skam med fikenblad. Det var deres ”jungel”. Våre politikere skjuler seg på samme vis i sin byråkratiske jungel!
Vårt lovverk er i dag så innfløkt, at om noen ønsker å starte en personlig næringsvirksomhet, så må vedkommende ha hjelp av advokat for å få registrert sin virksomhet i Brønnøysund-registrene! Skal de legge ned sin næringsvirksomhet, ja så må de helst ha hjelp av to advokater for å komme ut av samme register!
Blir en kjeltring stilt for retten i vårt samfunn, ja så må en jo undres over hvem som virkelig er lovbryteren, kjeltringen eller den han har forsyndet seg imot!
Vårt skjemavelde er i hovedsak laget for ”Norske Skog” ser det ut som. Prøver du å fylle ut et skjema i en eller annen hensikt så vil du fort bli forvirret og få vondt i hode. Det ene punkt slår det andre i hjel. Det som skulle gi deg svar i rettledningen, stiller flere spørsmål enn de gir svar.
Et hjertesukk til slutt! For 40 år siden fikk Skeikomiteen i oppdrag å slå sammen så mange kommuner som mulig, dette for å bedre økonomien og forenkle administrasjonen. Hva ble erfaringen? Jo, i dag har disse kommuner ti ganger større administrasjon enn de samlet hadde før sammenslåingen. Økonomien er dårligere i følge deres sutring etter statlige midler. Men i henhold til deres pengesløseri så har kommunene nå så mye penger at de ikke aner hva de skal bruke dem til! Her i Bømlo, for eksempel, så kaster de over bord (i Storavatnet) 55 mil. kr. til kulturhus, lekestue for de voksne, bare for å få disse pengene bort på noe unyttig!
I Oslo bygger de operabygg til 11 milliarder, 7500 kr./ skattebetaler, (totalt med nye E 18 tunnel under bygget), dette gjør de på Norges desidert dyreste tomt og på et sted der det medfører så store utgifter til ny veg at en finner ikke noe tilsvarende i hele vårt land, dette bare for et ”jammerhus” som ca 1/2 % av Norges befolkning kommer til å bruke, ja knapt det! Politisk sommel? Ja, et grelt eksempel men neppe til lærdom til det bedre for våre kjære stortingsmenn, som vi jo skylder å be til Gud for, at de skal styre og lede vårt land vel. Vi er ikke blitt bønnhørt ennå, men gi ikke opp, de må kanskje løpe linen ut for å se sin skam!

Trygve Einar Gjerde, Kristen Framtid,
5440 Mosterhamn.


OPPTRAPPING AV AKTIVITETEN I www.ikrist.com
Redaktøren har en periode vært meget travelt opptatt med innfanging og innsetting av storfe, istandsetting av fjøs, sortering av dyr, levering av livdyr og slakt, osv. Aktiviteten på nettavisen har derfor vært meget liten en periode, og e-posten har ikke blitt lest. Aktiviteten trappes nå opp igjen.

Ivar Kristianslund


Dagens bibelord
1 Mos 1, 27-31:
27 Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem.
[2: 7, 21, 22. Matt 19: 4. 1KOR 11: 7. Ef 4: 24.]
28 Og Gud velsignet dem og sa til dem: Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden, legg den under dere og råd over havets fisker og himmelens fugler og over alt levende som rører seg på jorden.
[9: 1, 7. Sal 127: 3, 5.]
29 Og Gud sa: Se, jeg har gitt dere alle planter som sår seg over hele jorden, og hvert tre med frukt som setter frø. Det skal være føde for dere.
[9: 3. Sal 104: 14. 136: 25.]
30 Og til alle jordens dyr og alle himmelens fugler og alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter til føde. Og det ble slik.
31 Og Gud så alt det han hadde gjort, og se, det var overmåte godt. Og det ble aften og det ble morgen, sjette dagen.
[Mark 7: 37.]


Fredag, Oktober 22, 2004

Dagens bibelord
Apg 16, 25-34:
25 Men ved midnattstid holdt Paulus og Silas bønn og sang lovsanger til Gud, og fangene hørte på dem.
26 Da kom det med ett et sterkt jordskjelv, så fengslets grunnvoller ristet. Og straks sprang alle dørene opp, og lenkene falt av alle fangene.
[4: 31. 5: 19. 12: 7, 10.]
27 Fangevokteren fór da opp av søvne. Da han så at dørene til fengslet stod åpne, trakk han sverdet og ville ta sitt liv, for han trodde at fangene var rømt.
28 Men Paulus ropte med høy røst og sa: Gjør ikke deg selv noe ondt! For vi er her alle.
29 Han bad da om lys, løp inn og falt skjelvende ned foran Paulus og Silas.
30 Så førte han dem ut og spurte: Herrer! Hva skal jeg gjøre for å bli frelst?
[2: 37. Luk 3: 10. 10: 25.]
31 De sa da: Tro på Herren Jesus, så skal du bli frelst, du og ditt hus!
[Mark 16: 16. Joh 3: 16, 36. 6: 29, 47. 1JOH 5: 10.]
32 De talte da Herrens ord til ham og til alle som var i hans hus.
33 Og samme time på natten tok han dem med seg og vasket dem etter slagene. Og straks ble han døpt med alle sine.
34 Han førte dem opp i sitt hus og dekket bord for dem. Og han gledet seg, etter at han med hele sitt hus var kommet til troen på Gud.


Torsdag, Oktober 21, 2004

Dagens bibelord
2 Tess 1, 1-4:
1 Paulus, Silvanus og Timoteus - til tessalonikernes menighet i Gud vår, Far, og Herren Jesus Kristus:
[1Tess 1: 1.]
2 Nåde være med dere og fred fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus.
[Rom 1: 7. 1KOR 1: 3.]
3 Vi skylder alltid å takke Gud for dere, brødre, som rett og riktig er. For troen vokser rikt hos dere, og kjærligheten dere imellom blir større hos hver enkelt av dere.
[2: 13. Luk 17: 5. Kol 2: 7. 1TESS 1: 2.]
4 Derfor kan vi selv rose oss av dere i Guds menigheter på grunn av den tålmodighet og tro dere viser i alle de forfølgelser og trengsler som dere holder ut.
[1TESS 2: 19.]


Onsdag, Oktober 20, 2004

Dagens bibelord
Joh 20, 24-30:
24 Men en av de tolv, Tomas, det er tvilling, var ikke sammen med dem da Jesus kom.
[11: 16.]
25 De andre disiplene sa da til ham: Vi har sett Herren! Men han sa til dem: Dersom jeg ikke får se naglemerket i hans hender og stikke min finger i naglegapet og legge min hånd i hans side, vil jeg ikke tro!
[v. 20.]
26 Åtte dager deretter var hans disipler igjen inne, og Tomas var med dem. Da kom Jesus mens dørene var lukket. Han stod midt iblant dem og sa: Fred være med dere!
27 Deretter sier han til Tomas: Rekk din finger hit, og se mine hender. Og rekk din hånd hit, legg den i min side, og vær ikke vantro, men troende!
28 Tomas svarte og sa til ham: Min Herre og min Gud!
29 Jesus sier til ham: Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.
[1PET 1: 8.]
30 Også mange andre tegn gjorde Jesus for disiplenes øyne, tegn som det ikke er skrevet om i denne boken.
[2: 11. 4: 54. 21: 25.]


Tirsdag, Oktober 19, 2004

Dagens bibelord
Joh 16, 29-33:
29 Hans disipler sa: Se, nå taler du fritt ut, og sier ingen lignelse!
[v. 25.]
30 Nå vet vi at du vet alt, og du har ikke bruk for at noen spør deg. Derfor tror vi at du er utgått fra Gud.
[21: 17.]
31 Jesus svarte dem: Nå tror dere?
32 Se, det kommer en time, og den er alt kommet, da dere alle skal bli spredt, hver til sitt, og la meg være alene. Men jeg er ikke alene, for Faderen er med meg.
[8: 16, 29. Sak 13: 7. Matt 26: 31, 56.]
33 Dette har jeg talt til dere for at dere skal ha fred i meg. I verden har dere trengsel. Men vær frimodige! Jeg har overvunnet verden.
[14: 27. Rom 5: 1. Ef 2: 14. Kol 1: 20. Åp 3: 21.]


Mandag, Oktober 18, 2004

Dagens bibelord
Luk 1, 1-4:
1 Ettersom mange alt har tatt seg fore å sette opp en fortelling om de ting som er blitt fullført blant oss,
2 slik de har overgitt det til oss, de som fra begynnelsen var øyenvitner og Ordets tjenere,
[Joh 15: 27. Apg 1: 21, 22. Heb 2: 3. 2PET 1: 16. 1JOH 1: 1.]
3 så har også jeg nå gått nøye gjennom alt sammen fra begynnelsen av, og besluttet meg for å skrive det ned i sammenheng for deg, gjeveste Teofilus,
[Apg 1: 1.]
4 for at du skal lære å kjenne hvor pålitelige de lærdommer er som du er blitt undervist i.


Fredag, Oktober 15, 2004

Dagens bibelord
Mark 2, 1-12:
1 Noen dager senere kom Jesus igjen til Kapernaum, og det ble kjent at han var hjemme.
[Matt 9: 1 ff. Luk 5: 17 ff.]
2 Straks samlet det seg så mange mennesker at de ikke fikk plass, ikke engang ved døren. Og han talte Ordet til dem.
3 De kom da til ham med en som var lam, som ble båret av fire mann.
4 På grunn av folkemengden kunne de ikke få båret ham fram til Jesus. De brøt da opp taket over stedet der han var, og da de hadde fått en åpning, firte de ned sengen som den lamme lå på.
5 Da Jesus så deres tro, sa han til den lamme: Sønn, dine synder er deg forlatt!
6 Men noen av de skriftlærde satt der og tenkte i sitt hjerte:
7 Hvordan kan han tale slik? Han spotter Gud! Hvem kan forlate synder uten én, det er Gud?
[Sal 103: 3. 130: 4. Jes 43: 25. 1JOH 1: 9.]
8 Straks merket Jesus i sin ånd at de tenkte slik ved seg selv, og han sa til dem: Hvorfor tenker dere slik i deres hjerter?
9 Hva er lettest, å si til den lamme: Dine synder er deg forlatt! - eller å si: Stå opp, ta din seng og gå?
10 Men for at dere skal vite at Menneskesønnen har makt på jorden til å forlate synder - og nå taler han til den lamme -:
11 Jeg sier deg: Stå opp, ta din seng og gå hjem til ditt hus.
12 Og han stod opp, tok straks sengen og gikk ut for øynene på dem alle, så alle ble ute av seg selv av undring. Og de priste Gud og sa: Slikt har vi aldri sett.
[Matt 9: 33.]


Torsdag, Oktober 14, 2004

Dagens bibelord
5 Mos 6, 4-7:
4 Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én.
[4: 35. Mark 12: 29. 1KOR 8: 4, 6. Gal 3: 20.]
5 Og du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din makt.
[Matt 22: 37. Mark 12: 30. Luk 10: 27.]
6 Disse ord som jeg byder deg i dag, skal du gjemme i ditt hjerte.
7 Og du skal innprente dem i dine barn. Du skal tale om dem når du sitter i ditt hus, når du går på veien, når du legger deg, og når du står opp.
[4: 10. 1M 18: 19.]


Onsdag, Oktober 13, 2004

Dagens bibelord
Rom 7, 21-25:
21 Jeg finner altså den lov for meg, jeg som vil gjøre det gode, at det onde ligger meg for hånden.
[Job 14: 4. Sal 51: 7.]
22 For etter mitt indre menneske slutter jeg meg med glede til Guds lov.
[Sal 1: 2. 2KOR 4: 16. Ef 3: 16.]
23 Men i mine lemmer ser jeg en annen lov, som strider mot loven i mitt sinn, og som tar meg til fange under syndens lov, som er i mine lemmer.
[8: 2.]
24 Jeg elendige menneske! Hvem skal fri meg fra dette dødens legeme!
25 Gud være takk, ved Jesus Kristus, vår Herre! Jeg, som jeg er, tjener da Guds lov med mitt sinn, men syndens lov med mitt kjød.
[1KOR 15: 57. 2KOR 9: 15.]
Rom 8, 1 Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.


Tirsdag, Oktober 12, 2004

Dagens bibelord
Sal 1, 1-6:
1 Salig er den mann som ikke vandrer i ugudelige folks råd og ikke står på synderes vei og ikke sitter i spotteres sete,
[26: 4, 5. 112: 1. 119: 1. Ord 4: 14. Jer 15: 17.]
2 men har sin lyst i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt.
[119: 16, 35, 97. 5M 6: 6, 7. 11: 18, 19. Jos 1: 8.]
3 Han skal være lik et tre, plantet ved rennende bekker. Det gir sin frukt i sin tid, og dets blad visner ikke. Alt det han gjør, skal han ha lykke til.
[92: 15. 1M 39: 3. 2KRØN 31: 21. Jer 17: 8. Esek 47: 12.]
4 Slik er det ikke med de ugudelige. De er lik agner som vinden blåser bort.
[35: 5. Job 21: 18. Jes 17: 13.]
5 Derfor skal de ugudelige ikke bli stående i dommen, og syndere ikke i de rettferdiges menighet.
[Matt 25: 32-41, 46.]
6 For Herren kjenner de rettferdiges vei, men de ugudeliges vei fører til undergang.
[37: 18, 20. Job 23: 10. Ord 10: 25, 28. 2TIM 2: 19.]


Mandag, Oktober 11, 2004

Dagens bibelord
Mark 10, 28-31:
28 Peter tok da til orde og sa til ham: Se, vi har forlatt alt og fulgt deg.
[Matt 4: 20-22. 19: 27 ff. Luk 18: 28 ff.]
29 Jesus svarte og sa: Sannelig sier jeg dere: Det er ingen som har forlatt hus eller brødre eller søstre eller mor eller far eller barn eller åkrer for min skyld og for evangeliets skyld,
[Matt 6: 33.]
30 uten at han skal få hundrefold igjen: Her i tiden hus, brødre, søstre, mødre, barn og åkrer - sammen med forfølgelser - og i den kommende verden evig liv.
[Matt 12: 32.]
31 Men mange som er de første, skal bli de siste, og de siste de første!
[Matt 19: 30]


Søndag, Oktober 10, 2004

19. SØNDAG ETTER PINSE: Dagens bibeltekster
PREKENTEKST, Matt 13, 44-46:
44 Himlenes rike er likt en skatt som var skjult i en åker. En mann fant den, og gjemte den igjen. I sin glede gikk han så bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren.
45 Atter er himlenes rike likt en kjøpmann som søkte etter vakre perler. 46 Da han så fant en meget verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den.

LESETEKST, 2 Mos 20, 1-17:
1 Da talte Gud alle disse ord og sa:
2 Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av landet Egypt, av trellehuset.
[15: 13. 3M 11: 45. 5M 5: 6-21. Sal 81: 11. Mika 6: 4.]
3 Du skal ikke ha andre guder foruten meg.
[v. 23. Sal 81: 10. 1JOH 5: 21.]
4 Du skal ikke gjøre deg noe utskåret bilde eller noen avbildning av det som er oppe i himmelen, eller av det som er nede på jorden, eller av det som er i vannet nedenfor jorden.
[34: 17. 3M 19: 4. 26: 1. 5M 4: 15-19. 27: 15.]
5 Du skal ikke tilbe dem og ikke tjene dem. For jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud, som hjemsøker fedres misgjerninger på barn inntil tredje og fjerde ledd, på dem som hater meg,
[34: 7, 14. 4M 14: 18. 5M 5: 9, 10. Nah 1: 2.]
6 og som viser miskunn i tusen ledd mot dem som elsker meg og holder mine bud.
[5M 7: 9. Neh 1: 5. Jer 32: 18. Dan 9: 4.]
7 Du skal ikke misbruke Herren din Guds navn, for Herren vil ikke holde den uskyldig som misbruker hans navn.
[3M 19: 12. 24: 16. Matt 5: 34-37.]
8 Kom hviledagen i hu, så du holder den hellig!
[23: 12. 31: 13-15. 34: 21. 35: 2-3. Jer 17: 21, 22. Esek 20: 12.]
9 Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning.
10 Men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du selv eller din sønn eller din datter, verken din trell eller din trellkvinne, eller ditt fe eller den fremmede som er hos deg innenfor dine porter.
11 For på seks dager gjorde Herren himmelen og jorden, havet og alt det som i dem er, og han hvilte på den sjuende dagen. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den.
[1M 2: 2, 3. 2M 31: 17.]
12 Hedre din far og din mor, så dine dager må bli mange i det landet Herren din Gud gir deg.
[3M 19: 3. 5M 5: 16, 33. 6: 2. Ord 4: 10. Matt 15: 4. Ef 6: 2, 3.]
13 Du skal ikke slå i hjel.
[21: 12. Matt 5: 21, 22. 19: 18. Rom 13: 9. 1JOH 3: 15.]
14 Du skal ikke drive hor.
[3M 20: 10 ff. Matt 5: 27, 28. Heb 13: 4.]
15 Du skal ikke stjele.
[3M 19: 11, 13, 35. 25: 36. Ef 4: 28. 1TESS 4: 6.]
16 Du skal ikke si falskt vitnesbyrd mot din neste.
[23: 1, 7. Ord 19: 5. Matt 19: 18.]
17 Du skal ikke begjære din nestes hus. Du skal ikke begjære din nestes hustru, hans tjener eller tjenestekvinne, hans okse eller esel eller noe annet som hører din neste til.
[Rom 7: 7. 13: 9.]

LESETEKST, Fil 1, 20-26:
20 Slik er det min lengsel og mitt håp at jeg ikke skal bli til skamme i noe, men at Kristus nå som alltid må bli æret ved mitt legeme i all frimodighet, enten det skjer ved liv eller ved død.
21 For for meg er livet Kristus og døden en vinning.
[Gal 2: 20.]
22 Men dersom det at jeg lever i kjødet gir frukt av mitt arbeid, da vet jeg ikke hva jeg skulle velge.
23 Jeg kjenner meg dratt til begge sider. Jeg har lyst til å bryte opp herfra og være med Kristus, for det er så mye, mye bedre.
[2KOR 5: 8. 2TIM 4: 6.]
24 Men av hensyn til dere er det mer nødvendig at jeg blir i kjødet.
25 Og da jeg er viss på dette, vet jeg at jeg skal bli i live og være hos dere, til framgang og glede for dere i troen,
[2: 24. Filem 22.]
26 slik at dere i Kristus Jesus rikelig kan rose dere for min skyld, når jeg igjen kommer til dere.
[2: 16. 2KOR 5: 12.]


Lørdag, Oktober 09, 2004

Dagens bibelord
1 Kor 4, 1-7:
1 Så la da enhver se på oss som Kristi tjenere og som forvaltere av Guds hemmeligheter.
[Ef 3: 2. Tit 1: 7. 1PET 4: 10.]
2 Av forvaltere blir det ellers krevd at de må vise seg tro.
[Luk 12: 42.]
3 Det som betyr minst for meg, er om jeg dømmes av dere, eller av en menneskelig domstol. Jeg er heller ikke min egen dommer.
4 For selv om jeg ikke vet noe med meg selv, er jeg ikke dermed rettferdiggjort, men den som dømmer meg, er Herren.
[Sal 35: 24. 130: 3. Rom 3: 20.]
5 Døm derfor ikke noe før tiden, før Herren kommer. Han skal føre fram i lyset det som er skjult i mørket, og åpenbare hjertenes råd. Da skal enhver få sin ros av Gud.
[Matt 7: 1. 25: 31. Luk 8: 17. Rom 2: 16. 2KOR 10: 18. Åp 20: 12.]
6 Brødre, for deres skyld har jeg overført dette på meg selv og Apollos, for at dere av oss kan lære at en ikke skal gå ut over det som er skrevet, så ingen av dere skal bli oppblåst, for den ene mot den andre.
[1: 12. 3: 4. Rom 12: 3.]
7 Hvem gir vel deg forrang? Hva har vel du som du ikke har fått? Men har du fått det, hvorfor roser du deg da som om du ikke hadde fått det?
[Joh 3: 27. Gal 6: 3. Jak 1: 17.]


Fredag, Oktober 08, 2004

Dagens bibelord
Jak 2, 8-12:
8 Men dersom dere oppfyller den kongelige lov etter Skriften: Du skal elske din neste som deg selv! - da gjør dere vel.
[3M 19: 18. Matt 22: 39. Rom 13: 8. Gal 5: 14.]
9 Men dersom dere gjør forskjell på folk, da gjør dere synd, og loven anklager dere som lovbrytere.
[3M 19: 15. Apg 10: 34.]
10 For den som holder hele loven, men snubler i ett bud, han er blitt skyldig i dem alle.
[Matt 5: 19. Gal 3: 10. 5: 3.]
11 For han som sa: Du skal ikke drive hor! - han sa også: Du skal ikke slå i hjel! Dersom du da ikke driver hor, men slår i hjel, da er du blitt en lovbryter.
[2M 20: 13, 14.]
12 Tal slik og handle slik som de som skal dømmes etter frihetens lov.
[1: 25.]


Torsdag, Oktober 07, 2004

Dagens bibelord
1 Kor 10, 23-33:
23 Jeg har lov til alt, men ikke alt gagner. Jeg har lov til alt, men ikke alt oppbygger.
[6: 12. Rom 14: 19.]
24 Ingen må søke sitt eget, men heller det som er til gagn for nesten.
[v. 33. Rom 15: 2. Fil 2: 4.]
25 Alt det som blir solgt i slakterboden, kan dere ete uten at dere for samvittighetens skyld spør mer etter det.
26 For jorden og alt som fyller den, hører Herren til.
[2M 19: 5. Sal 24: 1. 50: 12.]
27 Dersom noen av de vantro innbyr dere, og dere vil gå dit, da et alt som settes fram for dere, uten at dere for samvittighetens skyld spør mer etter det.
28 Men dersom noen sier til dere: Dette er offerkjøtt! - da la være å ete det, for hans skyld som sa dere det, og for samvittighetens skyld.
[8: 7, 10-12.]
29 Jeg mener ikke deres egen samvittighet, men nestens. For hvorfor skal min frihet dømmes av en annens samvittighet?
30 Når jeg eter noe med takk, hvorfor blir jeg da spottet på grunn av det jeg takker for?
[Rom 14: 6. 1TIM 4: 3-5.]
31 Enten dere eter eller drikker, eller hva dere så gjør, så gjør det til Guds ære!
[5M 8: 10. Kol 3: 17.]
32 Vær ikke til anstøt, verken for jøder eller for grekere eller for Guds menighet.
[Rom 14: 13. Fil 1: 10.]
33 Slik prøver også jeg i alle ting å gjøre det beste for alle. Jeg søker ikke mitt eget gagn, men de manges, slik at de kan bli frelst.
[Rom 15: 2. 1KOR 9: 19, 22. Fil 2: 4.]


Onsdag, Oktober 06, 2004

Dagens bibelord
1 Pet 2, 11-17:
11 Mine kjære! Jeg formaner dere som fremmede og utlendinger, at dere avstår fra de kjødelige lyster, som strider mot sjelen.
[1: 1, 17. 1KRØN 29: 15. Sal 119: 19. Rom 13: 14. Heb 11: 13. 13: 14.]
12 La deres ferd blant hedningene være god, så at de, skjønt de baktaler dere som ugjerningsmenn, likevel må prise Gud på den dag når han besøker dem, fordi de ser de gode gjerninger dere gjør.
[3: 16. Matt 5: 16. Rom 12: 17. 2KOR 8: 21. Fil 2: 15. Tit 2: 8. Heb 13: 18.]
13 For Herrens skyld skal dere underordne dere under enhver menneskelig ordning, enten det nå er en konge, som den høyeste,
[Rom 13: 1. Tit 3: 1.]
14 eller landshøvdinger som er utsendt fra ham for at de skal straffe dem som gjør ondt og hedre dem som gjør godt.
[Rom 13: 3, 4.]
15 For slik er det Guds vilje, at dere ved å gjøre det gode skal stoppe munnen på uforstandige og uvitende mennesker.
[3: 16. Tit 2: 8.]
16 Som frie skal dere ikke være slike som bruker friheten som påskudd til å gjøre ondt, men som Guds tjenere.
[Joh 8: 32. Rom 6: 18. 1KOR 7: 22. 8: 9. Gal 5: 1, 13. 2PET 2: 19.]
17 Vis alle ære, elsk brødrene, frykt Gud, ær kongen!
[Ord 24: 21. Matt 22: 21. Rom 12: 10. Fil 2: 3. 2PET 1: 7.]


Tirsdag, Oktober 05, 2004

Leserbrev fra Oddvar Berge: HVA SKJER I INDRE SJØ?
Betelskipet Eliezer legger til kai i Grimstad. For første gang på hvem vet hvor lenge. Få møter opp. Besøket er lite gjort kjent. Noen er spurt om å synge. Andre averteres. Møteleder er hentet inn fra nordlandskysten. Uvanlige talere benyttes. Lokale krefter står ledige på torget. Båten skal videre til Krs, Flekkerøy, Stavanger. Siden vet ingen noe mer. Mannskapsavtaler foreligger ikke. Høyre hånd vet ikke hva venstre gjør av endringer i avtalt program.

Virksomheten er i ferd med å bli et uforståelig mysterium. Samtidig som organisasjonen tømmes for medarbeidere så bringer organisasjonsbladet en leder hvor Høstens Herre bes om å drive nye arbeidere ut til sin høst.
Administrasjonen synes å styre bevisst etter en bestemt linje som synes å gå ut på å tappe organisasjonen for ansatte og tradisjonelle frivillige i den grad at det ikke finnes meningsmotstandere tilbake. Slik kan noe som kan ligne på en slaktedag forberedes. Store verdier som organisasjonen besitter, anslagsvis 70 millioner, kan overføres fra lag og foreninger til nye eiere. Gjelden oppgis til 20 mill. Kan noen se en ren økonomisk fordel i en overtakelse? Hva med de tilsidesatte egentlige eiere som er foreningene og alle de frivillige givere og arbeidere. Er de komfortable med måten avviklingen skjer på? Ansatte og frivillige som har vitalisert arbeidet i bevegelsen og stått på knebles og kastes ut. Pulserende foreningsliv opphører.

Dersom dette er en strategi, og forutsatt at det her tegnede bilde er riktig gjengivelse av faktiske forhold, så er maktovergrep og tyveri i ferd med å finne sted.

Verre enda er det kanskje at den forkynnertradisjon Indre Sjø har stått i kan være truet. Indre Sjø har hatt en linje som skiller seg ut fra de store mer liberalinfluerte organisasjoner. Det kan virke som om en utrenskningsprosess er på gang. Feies huset og klargjøres for nye krefter? Skulle dette jeg her har skrevet inneholde snev av riktighet, så er det all grunn til å frykte negativt den forkynnelse som senere vil fylle rommene.

Oddvar Berge
NORIEL Vardevakt, KF AA


Dagens bibelord
Rom 8, 1-4:
1 Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.
2 For livets Ånds lov har i Kristus Jesus frigjort meg fra syndens og dødens lov.
[6: 18. 7: 23. Joh 8: 36.]
3 For det som var umulig for loven, fordi den var maktesløs på grunn av kjødet, det gjorde Gud, da han sendte sin egen Sønn i syndig kjøds lignelse, for syndens skyld, og fordømte synden i kjødet,
[2Kor 5: 21. Gal 3: 13. Heb 7: 18.]
4 for at lovens rettferdighet skulle bli oppfylt i oss, vi som ikke vandrer etter kjødet, men etter Ånden.


Mandag, Oktober 04, 2004

Klipp fra www.nrk.no: Annes ordinasjon
Annes ordinasjon
Ikke alle vet at det bor en drage på Askøy. En temperamentsfull og engasjert dame, med sigarettrøyken dampende i to flotte røyksøyler ut gjennom nesen. Forarget over urett begått mot hennes venner, snill og støttende når det trengs.

Publisert 03.09.2004 14:26. Oppdatert 01.10.2004 13:20.
LYD OG VIDEO

Vi treffer Karin Kjome på Askøy, der hun nå bor. Hun er 63 år, enke – og mor til to voksne døtre. Hun er venninne, omsorgsperson, oppslagsverk - og «basen» for en hel gjeng unge mennesker. Den indre kjernen teller vel 15 gutter og jenter.

I dokumentaren «Dragen» - en serie på sju innslag - møter vi tre av dem: Anne, Kjersti og Tom. I den første delen handler det om Karins livsfundament.


5. Ordinasjonen
Så kommer dagen, da Annes skal ordineres til prest i Den norske kirke. Det er flere prester som er med som forbedre. De går inn i en prosesjon, forteller Anne.

Jeg kommer nok til å grine, for jeg blir fort rørt, og da kommer tårene til å trille, sier hun.

Hun skal ordineres av biskop rosemarie Køhn. For Anne er lesbisk og samboende med en annen kvinne. Det er bare Hamar-bispen som vil ordinrere henne.

Karin sier hun er glad på Annes vegne og er glad for at Anne nå er kommet så langt at hun skal ordineres. Jeg føler meg begunstiget som får lov å kjenne henne, sier "Dragen".


4. Slippe masken
Karin er den første som får vite det, når noen i gjengen har fått ny kjæreste. Hun eer også den som får betroelser når noen ønsker å skifte jobb.

Hun er også den første som får vite det når noe alvorlig er galt. Da Kirstens mor ble syk, fikk hun komme til Karin med sin frykt. Karin laget til og med middag. Og da moren døde til slutt, ble Karin en god "venn" å gå til. Jeg husker at mange var i begravelsen, men det betydde mye at Karin var der, forteller Kirsten i del 4.


3. Bønnebok til Anne
En katolsk bønnebok kunne passe godt til Anne. Hun skulle få en gave i forbindelse med at hun ble ordinert til prest. Anne har kort, brunt hår, og er nok en radikaler. Hun vil ikke være for prestete.

Hun hater Paulus på grunn av hans kvinnesyn, sier hun. Hun syns ikke han satte nok pris på kvinnene. Dette har jeg pratet med Karin om. Det går på forståelsen hvem Jesus er. Jeg har lært at Jesus måtte dø på korset for syndene våre.

Karin reiste i sin ungom til England for å jobbe. Det var gøy, og de var ofte ute, forteller hun. Jeg var bestemt på at jeg aldri skulle gifte meg, og hun gav beskjed til kjærestene hun fikk etterhvert, at det ikke måtte bli for alvorlig.

En gang var jeg forlovet med en engelskmann, og det var på nippet til at jeg giftet meg, men heldigvis ble det avverget i siste liten, og det er jeg glad for, sier Karin i samtalen med de unge.


2. Kul mor
Anne og Kjersti var med i TenSing og ble kjent med Karin gjennom datteren. Dit kom ungdommer som var redde for å komme hjem fordi de hadde drukket for mye. Dit kom de hvis de selv eller dyrene deres hadde vondt noe sted, og dit kom de når de ble "dumpet" av noen. Og mange av oss kom fordi vi hadde kranglet med foreldrene våre, forteller ungdommene.

Karin sa bare si meg hva som hadde skjedd. Så kunne hun holde med oss, men også irettesette oss hvis hun mente det var nødvendig.

Karin selv sier hun husker selv hvordan det var å være ung. Alle har rett til å feile, sier karin.


1. Om Gud
Gud er en. Han er opphavet. Gud er god, og han er lys. Han gav oss en fri vilje. Vi ble medskapere, sier Karin Kjome. På grunn av vår frie vilje er det kommet mye vondt inn i verden, både sykdom og krig. Det har ikke Gud villet, men vi!

Karin har alltid åpent hus. Hun vet ikke at hun blir kalt ”Dragen”, men kan nok være en drage. Men de unge samles hos henne og kan diskutere alt, både samfunnsliv og politikk. Hun har både sterke meninger og et stort temperament, sier de unge.

Når hun røyker, blåser hun røyken alltid ut av nesen – samtidig som hun sier hun blir både sint og forarget når hun ser urettferdigheten.


Om Gud og kjærester
Anne skal ordineres til prest i Hamar Bispedømme. Hun skal endelig, etter flere års hardt arbeid og etter mange runder med Karin om hvem Gud er, få den endelige bekreftelsen av kirken på at hun nå er ferdig prest.


Anne skal ordineres til prest og gjengen samles på Hamar for å feire ordinasjonen. Fra venstre: Karins datter Reidun, Anne, Kjersti, Karin og Tom.
Karin synes i grunnen den delen er unødvendig, at dette er et forhold mellom Anne og Gud, men skjønner at seremonien er viktig for Anne. Derfor reiser hun til Hamar.

Kjersti har hatt mye moro hjemme hos Dragen. Gjennom årene er mange nye venner og kjærester blitt presentert, så Karin kan godkjenne dem. Hun på sin side opplever det ikke akkurat slik, men at hennes oppfatning om folk er viktig for gjengen, det er hun klar over.

Hun har dessuten vært en viktig støtte gjennomkriser og motgang, blant annet fikk Kjersti uvurderlig hjelp av Karin til å takle morens sykdom og død.


Lydkonsulent og quizmester
Tom diskuterer alt med Karin, fra teknisk gjennomføring av egen musikkfestival «Lost Weekend», og til de store spørsmålene, som f. eks. kjærlighet. Karin er hans faste «ring en venn-venninne» i spillet «Vil du bli millionær». Han vinner alltid med Karin på laget.

Fra Radiodokumentaren i NRK P2.


”MODERNE” SLAKTEHUS” - Av Oddvar Berge, formann i Kristen Framtid i Aust-Agder

En ung pike ”føder” en dag restene av et foster hjemme. I hånden sin gjenkjenner hun barnet sitt og må fluksens innlegges og tilføres beroligende medikamenter. Det drepte barnet var blitt ”gjenglemt” under et inngrep for å tilintetgjøre barnet. Det mislykkede inngrep fant sted på Sørlandet sykehus i Arendal.

Arbeiderpartiet arbeider intenst for å utvide grensen for fri adgang til fosterdrap. I prinsippet vil forkjemperne helst ikke ha noen grense.

Deler av våre sykehus er allerede omgjort til de reneste slaktehus. Det hele er så grotesk at å søke bedre løsninger for helse og psykiatri er direkte bortkastet før man igjen forbyr drap og masseutryddelse av de svakeste og mest forsvarsløse av vårt eget kjøtt og blod. Katastrofalt er en mild betegnelse for det som skjer i vår midte dagligdags. Det er direkteproduksjon av sjelelig forstyrrede og sinnslidende mennesker i et antall som gir uanede konsekvenser for rikets sikkerhet. Unge kvinner som selv ikke aner hva de utsetter seg selv og andre for. Loven som åpner for adgang til fri abort ble innført ved hjelp av direkte løgn og desinformasjon.

Skal helseministeren våge å sette foten ned og møte problemet som en mann, eller skal kaoset bare få fortsette å utvikle seg til vi mister all kontroll?

Oddvar Berge
NORIEL Vardevakt, KF AA


Leserbrev fra Kristi Rognerud: Du stygge verden
- Så stor, simpel og utrivelig du er blitt! Det gudskapte pene, naturlige og nettopp vakre blir altså stygt, og det kunstige og unaturlige blir visst pent? Hvem er det egentlig som er den uselviske dommeren her? Som er i stand til å dømme sant og rett? Det er Gud alene. Han sier: Du er mer enn vakker slik du er. Fordi jeg skapte deg slik. Må du bruke ditt tempel rett!

Hvorfor snakker de så stygt, Gud? Banning og sverting overalt. Er ikke det et svakhetstegn? Nå er det Handicap-OL. Se hvor skjev dekning! Vi funksjonshemmede er jammen lite verdt!

Kristi Rognerud


Dagens bibelord
Matt 19, 16-22:
16 Og se, det kom en til ham og sa: Mester, hva godt skal jeg gjøre for å få evig liv?
[Mark 10: 17 ff. Luk 18: 18 ff.]
17 Men han sa: Hvorfor spør du meg om det gode? Det er bare én som er god! Men vil du gå inn til livet, så hold budene!
[Luk 10: 26-28.]
18 Han sa til ham: Hvilke bud? Disse, sa Jesus: Du skal ikke slå i hjel! Du skal ikke drive hor! Du skal ikke stjele! Du skal ikke vitne falskt!
[2M 20: 13-16. 5M 5: 16-20.]
19 Du skal hedre din far og din mor! Og du skal elske din neste som deg selv!
[2M 20: 12. 3M 19: 18.]
20 Den unge mannen sa da til ham: Alt dette har jeg holdt. Hva er det så jeg mangler?
21 Jesus sa til ham: Vil du være fullkommen, da gå og selg det du eier, og gi det til de fattige. Så skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!
[6: 19, 20. Luk 12: 33.]
22 Men da den unge mannen hørte dette, gikk han bedrøvet bort, for han hadde stor rikdom.


Søndag, Oktober 03, 2004

18. SØNDAG ETTER PINSE: Dagens bibeltekster
PREKENTEKST,Joh 8, 31-36:
31 Jesus sa da til de jøder som var kommet til tro på ham: Dersom dere blir i mitt ord, da er dere i sannhet mine disipler.
[15: 7, 10. 2JOH 9.]
32 Og dere skal kjenne sannheten, og sannheten skal frigjøre dere.
[v. 36. Rom 6: 18. 8: 2. Gal 5: 1, 13.]
33 De svarte ham: Vi er Abrahams ætt og har aldri vært treller under noen! Hvordan kan du da si: Dere skal bli fri?
[Matt 3: 9. Luk 3: 8.]
34 Jesus svarte dem: Sannelig, sannelig sier jeg dere: Hver den som gjør synd, er syndens trell.
[Rom 6: 16, 20. 2PET 2: 19.]
35 Men trellen blir ikke i huset til evig tid. Sønnen blir der til evig tid.
[1M 21: 10. Gal 4: 30.]
36 Får da Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.
[v. 32. Rom 8: 3. Gal 5: 1.]

LESETEKST, Jer 6, 16-20:
16 Så sa Herren: Stå på veiene og se til. Spør etter de gamle stier. Spør hvor veien går til det gode, og vandre på den! Så skal dere finne hvile for deres sjeler. Men de sa: Vi vil ikke vandre på den.
[44: 16. Jes 28: 12. Mal 4: 4. Matt 11: 29. 23: 37.]
17 Jeg satte vektere over dere og sa: Gi akt på basunens lyd! Men de sa: Vi vil ikke gi akt.
[Jes 21: 11 ff. Esek 3: 17 ff. 33: 2 ff.]
18 Derfor hør, dere hedningefolk, og vit, du menighet, hva som skjer iblant dem.
19 Hør, du jord! Se, jeg lar ulykke komme over dette folket, som en frukt av deres onde råd. For de har ikke gitt akt på mine ord, og de har forkastet min lov.
[9: 13. Ord 1: 31.]
20 Hva skal jeg med virak fra Sjeba og med den beste kalmus fra et fjernt land? Brennofrene deres er ikke til velbehag for meg, og slaktofrene vil jeg ikke ha.
[14: 12. Jes 1: 11. Esek 27: 22. Amos 5: 22.]

LESETEKST, Gal 5, 1-6:
1 Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legge under trelldommens åk.
[v. 13. 2: 4. Jes 9: 4. Joh 8: 32, 36. Apg 15: 10. 1PET 2: 16.]
2 Se, jeg, Paulus, sier dere: Hvis dere lar dere omskjære, så vil Kristus ikke være til noe gagn for dere.
[2: 21. Apg 15: 1.]
3 Igjen vitner jeg for hvert menneske som lar seg omskjære, at han skylder å holde hele loven.
[3: 10. Rom 2: 25.]
4 Dere er skilt fra Kristus, dere som vil bli rettferdiggjort ved loven, dere er falt ut av nåden.
[2: 21. 2PET 3: 17.]
5 For i Ånden venter vi ved tro på det som rettferdigheten gir oss håp om.
6 For i Kristus Jesus betyr det ikke noe om en er omskåret eller uomskåret, her gjelder bare tro, virksom ved kjærlighet.
[6: 15. 1KOR 7: 19.]


Lørdag, Oktober 02, 2004

KrF's bragder i Bondevik I og II regjeringen
I Norge IDAGS nettavis, på adresse
http://www.idag.no/debatt-oppslag.php3?ID=5761
er to sentrale ting av (Kr)Fs bragder avglemt. Det burde Ola J. Settem huske på. Utnevnelse av Helen Bjørnøy til Oslo bispestol, vil sette kronen på verket

KrFs bragder på kirkefronten er:
Utnevnelsen av Stålsett og avskjedigelsen av to prester i Finnmark!! Det bør tilføyes artikkelen av herr Settem.Da blir den ærlig.

KrF kan være stolte av innsatsen i regjeringen!
(Debatt): Hukommelsen er ofte kort i politikken, noe som ser ut til å gjenspeile seg i de stadige debattene vedrørende KrFs regjeringsdeltakelse. Stortingsvalget i 2001 ga landet en vanskelig parlamentarisk situasjon. I denne situasjonen valgte KrF å ta ansvar for styringen av landet. Selv har jeg valgt å være stolt av at mitt parti tok på seg dette ansvaret, og det ser jeg fortsatt gode grunner for å være.

Selvsagt lar det seg gjøre å peke ut en orientering mot høyre i deler av den politikken Regjeringen fører. Høyre er tross alt det største partiet i denne regjeringen. Da må til og med vi i KrF innfinne oss med at også de får gjennomslag for noen av sine hjertesaker, som for eksempel visse skattelettelser.

For KrF trenger det uansett ikke være prinsipielt problematisk med lettelser i skattetrykket. Verken høyere eller lavere skatter er riktig eller galt i seg selv. Målet må være et riktig skattetrykk, som både gir staten tilstrekkelig med inntekter og stimulerer til arbeid og verdiskapning.

Når det gjelder situasjonen i kommuneøkonomien og for en del distrikter, skyldes problemene mange faktorer, deriblant strukturelle og demografiske. Selvsagt må KrF jobbe knallhardt i regjering og storting for å bedre på situasjonen for kommunene og distriktene. Å tro at alt skal bli bedre dersom KrF går ut av regjering og sier fra seg den innflytelsen regjeringsdeltakelsen gir, virker derimot utrolig naivt.

Grunnlaget for det regjeringssamarbeidet KrF har valgt å gå inn i er at KrF, Høyre og Venstre står sammen i viktige verdisaker. Valgfrihet for småbarnsfamiliene, friskolesaken og støtte til frivillige organisasjoner er eksempler på slike saker. Dette er saker som Samarbeidsregjeringen har kjempet hardt for, og forhåpentligvis får fornyet tillit til å kjempe for også etter neste valg.

I tillegg har KrF fått gjennom en kraftig økning av støtten til verdens fattige og forfulgte. Selv om jeg som KrFUer gjerne skulle sett et enda større bistandsbudsjett, bør alle merke seg at det er med KrF i regjering at denne budsjettposten opplever betydningsfulle løft. Den gode og helhetlige utviklingspolitikken Samarbeidsregjeringen har ført, har betydd en forskjell for mange av de av våre medmennesker som lider virkelig nød. Dette er i realiteten en så viktig sak at den alene rettferdiggjør KrFs regjeringsdeltakelse.

Det burde egentlig ikke være tid for misnøye og krangel i KrF i disse tider. Vi har så mye å være stolte av og kjempe for. Derfor håper jeg vi får se et samlet og engasjert KrF fram mot valget neste år. Det vil være til det beste både for partiet selv og for land og folk.

Ola J. Settem. Leder Hordaland KrFU


Norges Kommentar Avis på vei opp i mediabildet - Av Jørgen Høgetveit
Det tar alltid tid å innarbeide nye trykksaker i den "jungel" av alle typer media som i dag behersker det norske folks oppmerksomhet. Likevel synes det å gå an å bli hørt om så "håpløse" saker som NKA er opptatt av. Denne gamle åndelige grunn som bygde Norge og ga vårt folk bærekraft like til verdens ende, slike saker som altså Norges Kommentar Avis www.Kommentar-Avisa.no er opptatt av og bringer til torgs.

Vi ser at for eks. Norge IDAG har ca 500 000 oppslag i august. NKA fikk over 23 000 i september og det er ca 22 ganger færre oppslag enn Norge IDAG. Det betyr i klartekst at dette går rette veien, siden NKA har en fin fremgang siden august. Norge IDAG har jo også en papirutgave + en eldre nettavis.

NKA startet i februar dette året - så vi synes resultatet til nå ser meget lovende ut - og det kan vi ikke minst takke våre mange lesere for. De er tydeligvis med og sprer budskapet og kilden NKA videre utover i folket vårt, kanskje også til skandinavisk talende i utlandet - vi har jo slike ikke bare i Norden - men også i USA og rundt om på de mange misjonsmarker. Vi vil gjerne nå dem alle med kommentarer som orienterer seg ut fra vår gamle norske velprøvede grunn:

Bibelens evangelisk - lutherske bekjennelse i våre menigheter og menneskesyn for lovgivningen i Grunnloven.

Vi kaster ikke bort vår frimodighet men fortsetter i tillit til Herren som aldri reiser slagen fra et slag, men er vår faste borg - vårt skjold og verge i denne avgjørende tid for de store misjonsbaser i verden - som også Norge er en av. "Det folk og rike som ikke vil tjene deg, skal gå til grunne" sier Esaias i kapittel 60,12. Men det har Norge gjort gjennom mange titals år nå og vi må be og arbeide for at det skal skje like til Jesus kommer igjen.

Derfor fortsetter vi kampen for den sanne og sunne lære. Sant nok finnes det død rettroenhet, men det finnes i allefall ingen rett tro uten rett lære.

Tidligere forlagsdirektør Henrik Groth sa en gang at man kunne avertere til en ble blå i ansiktet for en bok, men når "jungeltromma" begynte å gå om at "har du lest den, den er god", da kunne en bare slutte å avertere, for da spreddes boken av seg selv.

Derfor håper vi at våre lesere mailer NKA-stoff videre og også sender oss gode tips som vi bør ta opp og kommentere i www.Kommentar-Avisa.no.

Takk og lykke til!


Bibel fobi i kristne kretser? - Av Lars-Arne Høgetveit
Basim Ghozlan i Det islamske forbundet i Norge mener selvmordsbomber mot israelske bosettere er akseptabelt. Det er klassisk at en person/organisasjon sender ut en prøveballong inn i det norske samfunn, og så kommer andre muslimer og toner det hele ned. Det er mye opplysninger å hente for den muslimske bevegelse i Norge etter et slikt utspill. Man kan da kartlegge hvor man finner støtte og hvor kraftig en eventuell mot-reaksjonen er, eller hvor mye den ”norske stat” har sovnet inn.

Intifadaen har blitt kostbar for jødene. Siden september 2000 har 1 017 israelere blitt drept. 70% av dem var sivile. Det blodigste året var 2002 da 452 ble drept. I samme fireårsperiode ble 5,598 israelere skadet, og 82% av dem var sivile. Palestina-araberne har utført 138 selvmordsaksjoner, over 13 000 skyteepisoder, 460 Kassam-raketter fordelt på 313 salver. Israel har arrestert 6 005 terrorister og drept 959. Dette koster også uskyldige arabere livet!

Petter Eide i Amnesty International Norge mener Ghozlans uttalelser er helt uakseptable.

En del norske kristne ser derimot ikke ut til å skjønne alvoret i dette? Dagen melder at informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) var en av kristenlederne som fredag var samlet i Oslo for å rådslå om hvordan man på felleskristen grunn kan stå sammen mot islamfobi og muslimhets. Mellomkirkelig råd hadde tatt initiativet til møtet med bakgrunn i Hagens tale i menigheten Levende Ord i Bergen i juli.
– Møtet i Oslo skulle ikke munne ut i noe veldig konkret, og vi som deltok har ganske ulikt teologisk ståsted. Men jeg opplevde det som interessant og nyttig å være der. Som misjonsorganisasjon ønsker vi ikke primært å forholde oss til islam og muslimer politisk. Vi som arbeider i muslimske land vil vise i ord og gjerning at Gud både har skapt og elsker muslimer. Samtidig vil vi nå dem med evangeliet og kalle til omvendelse, sier Ottosen til Dagen. I tillegg sier Ottosen om spørsmålet er om kristenfolket har noe å tjene på å stadig vekk rykke ut mot harselering mot kristen tro. Jeg tror ikke vi har så mye igjen for det. Da fremstår vi dessverre bare som sutrete, sier Ottosen.

Ottosen har dessverre intet forstått av den kristne rettsstat og den lovgivning vi har i Norge med Grunnloven av 1814 og for eksempel § 100. Denne manglende innsikt er oppsiktsvekkende inn i en organisasjon som nettopp har hegnet og kjempet for disse verdier som er dyrt kjøpte. Man slår ikke lag med vranglæren i kampen for et inntog av muslimsk dominans i Norge og kaller det ”det viktigste er å evangelisere”. Sannheten har jammen trange kår i dag. Det er nemlig Sannheten som konstituerer NLM og en kristen – uten den rakner alt og vi havner inn i terrorismen.

For en utenforstående kan det virke som om NLM nå beveger seg inn på et ”tilnærmelses spor” mht muslimsk tro. Vi har merket dette før, for flere år siden. Det er også urovekkende at man uten nevneverdige motforestillinger deltar i et slikt arrangement i regi av Mellom Kirkelig råd, som synes å nærmere seg et synkretistisk arrangement. Vi kjenner også dette rådets syn på Midt-Østen konflikten, det burde også NLM gjort?! Det er ikke i tråd med Guds Ord om å ”be om fred for Jerusalem” og heller ikke landløftene til Israel.

Mitt beste råd er å ta en titt på hva som står å lese i Norges Kommentar Avis under tittelen Den første Arabisk Islamske kongress i Europa, publisert den 06.09.04, med relaterte artikler. Her vil man blant annet kunne lese vektig informasjon fra boken ”Islam og terrorisme” av dr. Mark Gabriel. Forstår man hva han skriver vil man ha fått tak i et meget viktig fundament for islam forståelse og dermed hvordan man møter denne retningen både politisk og kristent!


NÅDEN ER IKKE GRATIS - Av Oddvar Berge
Det kostet Jesu dyre blod å frelse meg en dag. Det var ingen liten pris Han betalte.
Nåden får vi ikke for intet.
Den krever som betaling omvendelse til Gud Fader i Jesu navn. Omvendelse er å vende om fra seg selv og til Jesus Guds enbårne sønn. Omvendelse betinger å gi avkall på syndenaturen slik at den kan korsfestes og dø, uavlatelig. Omvendelse betinger å si ja til at Jesus får ta bolig ved sin Hellige Ånd og skape en ny natur. At Ånden Den Hellige får ta over kontrollen av valg og prioriteringer, følelser og handlingsmønster, ord og gjerninger.
Omvendelse er å ville innse hva synd er og siden stå synden imot.
Gå, med fred i ditt hjerte. Og synd ikke mere, sa Jesus.
Man hører det så ofte. I tide og altfor ofte i utide blir det sagt at nåden er gratis. Nåden er ikke gratis. Det koster deg å si nei til ditt liv i synd om du vil ha del i den. Det koster at du legger øre og øyne til og spør lyttende og seende: Har Guds Ord noen mening om dette?
Og siden lar ordet og Ånden ta styringen over ditt nye liv i frihet fra synd.
Ikke til synd.

Oddvar Berge
NORIEL Vardevakt, KF AA


Leserbrev fra Kristi Rognerud: Hva mener du, Stenstrøm?
Hvorfor er det ingen programledere som ser, hører og bryr seg om hva Herren sier i dag? Er de også redde for dem, og særlig for folket, og ikke minst for den tydelig likegyldige ledelsen? Denne gang er visst spørsmålet ditt: Hvorfor er prestene så redd for de homofile? Det er de da vitterlig ikke? Ikke de sanne prestene, mener jeg. Men det er jo åpenbart alle de falske eller likegyldige! De er livredde for å miste sin eventuelle popularitet og sin jobb. Derfor tør de ikke være bibeltro. Er det noen som er feige i dette landet, så er det alle dem som gir seg ut for å være prester, men som uten å blunke leder sin menighet og folket vill. Ved å legge sin egen vri inn når det gjelder Guds ord. Fri fantasi er her ikke tillatt, sier Den Hellige Ånd. Fordi: Den er ganske forskjellig fra person til person. Vi evner ikke å tenke Guds tanker.

De/prestene og pastorene/forstanderne er tatt som gisler, kan en nesten si. Av folket og politikerne. Og fasthet og mot eier de jo dessverre ikke. Ikke regn med dem!

Jeg syns det er fryktelig flaut og pinlig at folk ennå ikke har innsett at det ikke handler om å argumentere mot eller utfordre Gud, men om å gi Ham rett. Det må være fælt å se på seg sjøl som den som i egen kraft skal bestemme hva som er rett og hva som er galt. Hvorfor vil de ikke omvende seg fra mørket til lyset, Jesus? Hvorfor vil de være så trassige og uvitne?

Enhver som kan lese, kan vel forstå hva … skal ikke arve Guds rike betyr?

Dette ordet (1. Kor.6,9f) forteller oss at ”de som gjør slikt” går evig fortapt. Det spiller ingen rolle om du tror på det Han sier eller ikke. Det Gud har bestemt, det kommer til å skje.

Til slutt: Hvorfor er du og alle så livredd for Børre Knudsen og Strandebarm prosti!?

Kristi Rognerud


Dagens bibelord
Luk 13, 10-17:
10 En sabbat holdt han på å lære folket i en av synagogene.
[4: 31. Matt 4: 23.]
11 Og se, det var en kvinne der som hadde hatt en vanmaktsånd i atten år. Hun var krumbøyd og kunne ikke rette seg opp.
12 Da Jesus så henne, kalte han henne til seg og sa til henne: Kvinne, du er løst fra din vanmakt.
13 Han la hendene på henne, og straks rettet hun seg opp og priste Gud.
[4: 40. Mark 5: 23. 6: 5. 7: 32. 8: 23. 16: 18. Apg 9: 12. 28: 8.]
14 Da tok synagogeforstanderen til orde - han var harm fordi Jesus helbredet på sabbaten - og han sa til folket: Det er seks dager til å arbeide i, kom derfor på dem og bli helbredet, og ikke på sabbaten.
[6: 7. 14: 3. 2M 20: 8, 9. 5M 5: 12, 13.]
15 Men Herren svarte ham og sa: Hyklere! Løser ikke hver av dere oksen eller eslet fra krybben på sabbaten og leier dem ut så de får drikke?
[14: 5. Matt 12: 11, 12.]
16 Men denne, en Abrahams datter, som Satan har bundet, tenk i atten år, skulle ikke hun bli løst av dette bånd på sabbatsdagen?
[19: 9.]
17 Da han sa dette, ble alle hans motstandere gjort til skamme, og hele folket gledet seg over alle de herlige ting som skjedde ved ham.
[18: 43.]


Fredag, Oktober 01, 2004

Dagens bibelord
Jes 46, 3-5:
3 Hør på meg, dere av Jakobs hus og alle dere som er blitt igjen av Israels hus, dere som er lagt på meg fra mors liv, som jeg har båret fra mors skjød!
[10: 21, 22. 5M 32: 11. Sal 22: 10. 71: 6.]
4 Like til deres alderdom er jeg den samme, og til dere får grå hår, vil jeg bære dere. Jeg har gjort det, og jeg vil fremdeles løfte dere, jeg vil bære og redde dere.
[63: 9. 2M 19: 4. 5M 1: 31. Sal 71: 18.]
5 Hvem vil dere ligne meg med og stille meg sammen med? Hvem vil dere sammenligne meg med, så vi skulle være like?
[40: 18, 25. Apg 17: 29.]